Inrikes

Tusentals lämnar Miljöpartiet

Isabella Lövin och Gustav Fridolin

Under 2016 valde mer än 3 000 personer att säga upp sitt medlemskap i Miljöpartiet. Sedan 2014 har partiet förlorat nästan 7 000 av sina medlemmar.

Det kraftiga medlemstappet förra året tros bero på Miljöpartiets många skandaler och partiets uppmärksammade kopplingar till extrema islamister, efter den stormen tvingades också det ena språkröret Åsa Romson avgå.
Inför valet 2014 låg Miljöpartiet på rekordnivåer medlemsmässigt med över 20 000 medlemmar, idag är antalet nere på knappt 13 700, förutom de islamistiska kopplingarna så kan den stora nedgången också bero på migrationsöverenskommelsen med Socialdemokraterna och beslutet kring Vattenfalls brunkolsgruvor, något som enligt Svenska Dagbladet kan ha varit svårsmält för många medlemmar.

– Jag tror att det har varit en kombination av olika saker, men man ska ändå komma ihåg att det här är historiskt en av våra bästa medlemssiffror någonsin, säger partisekreterare Amanda Lind till tidningen och syftar på de drygt 13 000 som är kvar i partiet.

På senare tid har Miljöpartiet fått kritik för att vara ett spretigt parti med en naiv partiledning som låtit islamister kopplade till Muslimska brödraskapet fritt få verka och klättra inom partiet. Vissa forskare har till och med talat om en medveten islamistisk infiltration där Miljöpartiet valts ut som “offer” just på grund av sin naivitet och sitt stora fokus på inkluderande av minoriteter.

Bland de mest välkända miljöpartistiska politikerna som pekats ut som islamister är tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Dessa har också tvingats lämna sina uppdrag i partiet. Ett flertal andra aktiva miljöpartistiska politiker har dock fått kritik för att ha liknande kopplingar och sympatier.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!