Tegnell: Inte genomförbart att stänga ner Sverige

Coronarepressionen

publicerad 8 mars 2021
- av Markus Andersson

Centerpartiet och populistiska forskare vill se ännu hårdare coronapolitik och att det svenska samhället helt stängs ner. Statsepidemiologen Anders Tegnell menar dock att en total nedstängning inte går att genomföra och dessutom skulle leda till oerhörda negativa effekter för samhället.

Socialdemokraternas stödparti Centerpartiet har via sin partiledare Annie Lööf deklarerat att hon vill att köpcentrum, restauranger, butiker och gym ska stängas ner helt i åtminstone två till tre veckor.

– Vi ser att vi är inne i en tredje våg, för att den inte ska utvecklas till en tsunami och bli helt okontrollerbar så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, hävdade Lööf.

Lööf får också stöd av den hårt kritiserade virologiprofessorn Fredrik Elgh.

– Det är dags nu för en kortare period av ordentliga restriktioner för att få ner smittspridningen på en mer hanterbar nivå,hävdar han.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är dock inte alls säker på att hårdare politik är rätt väg att gå eller ens kommer att få de önskvärda effekterna.

– Man måste tänka efter väldigt ordentligt inför alla åtgärder och försöka hitta de åtgärder som man kan vidta som har så stor effekt som möjligt med så lite negativa konsekvenser som möjligt.

Han förklarar vidare att en total nedstängning inte skulle gå att genomföra i Sverige och att en sådan skulle få mycket negativa konsekvenser för samhället i stort.

– Nu är det många som säger att vi ska stänga ner totalt i några veckor utan att veta vilken effekt det får. Men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa smittspridning. De nivåerna av vaccin har vi först i maj, juni och vi kanske inte räkna med att vi får någon ordentlig effekt på smittspridning förrän, säkert juni-juli, sammanfattar han sin synpunkt på frågan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.