SVT får kritik: Publicerade valundersökning innan alla röstat klart

Valet 2022

publicerad 14 september 2022
- av Sofie Persson
SVT kan ha påverkat väljarna.

Statskanalen SVT publicerade resultat från sin vallokalsundersökning Valu innan det svenska folket hade röstat klart. Nu får kanalen kritik från statsvetare som menar att informationen kan ha påverkat väljare som fortfarande stod i kö.

Att få den precis under valhandlingen är problematiskt eftersom det naturligtvis kan påverka hur väljaren tänker, menar Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap.

SVT har sedan början av 1990-talet genomfört vallokalsundersökningen Valu i samarbete med forskare på Göteborgs universitet. Där får över 11 000 väljare anonymt besvara en enkät med 61 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilket sedan blir ”den första indikationen på vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren”. Valu publiceras alltid klockan 20.00 på valdagen, det vill säga den tid som vallokalerna stänger. Inför årets val var det dock extremt långa köer vid vallokalerna, vilket gjorde att alla inte hade hunnit rösta klockan 20.00 och flera vallokaler fick hålla öppet längre. Trots det publicerade SVT sina resultat från undersökningen innan svenskarna röstat klart.


Annonser:


Flera väljare nåddes alltså av resultatet i undersökningen innan de själva hunnit avlägga sin röst och nu får den skattefinansierade nyhetskanalen kritik för sitt beslut.

Jag tycker inte att det var ett lyckat beslut, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap. En och annan väljare kan förstås ha fått information om undersökningen vilket kan påverka hur man röstar, säger han.

Även Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, håller med och menar att det blir ”problematiskt eftersom det kan påverka hur väljaren tänker”.

Att få den precis under valhandlingen är problematiskt eftersom det naturligtvis kan påverka hur väljaren tänker. Det är ganska allvarligt, säger Blomgren.

SVT försvarar sig och menar att det fanns ett ett ”stort informationsbehov hos publiken i samband med rösträkningen” samt att ”köerna minskat markant på kvällen”.

Vi gjorde bedömningen att informationsbehovet hos publiken var stort och därför valde vi att publicera”, skriver Michael Kucera, nyhetschef för SVT Nyheter Online.

Vidare menar man att Valmyndigheten också började publicera officiella resultat redan efter en halvtimme och att det därför ”hypotetiskt” skulle kunna påverka köande väljare.

Mot det ska man väga det stora informationsbehovet och uppgifterna om att köerna minskat. Därför är jag trygg med vårt beslut att publicera som vanligt klockan 20.00”, menar Kucera.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.