Svenska vaccinbeviset förbereds till 1 juni

Publicerad 23 april 2021

Snart krävs vaccinbevis för att kunna resa.
Det kontroversiella svenska planerade så kallade vaccinbeviset beräknas vara redo till 1 juni och kommer troligtvis även att kunna användas för aktiviteter inom Sverige. Inom EU är det i dagsläget planerat att börja användas för resande 26 juni. Det var i februari som regeringen gav Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i uppdrag att ta fram ett vaccinationsbevis främst för den kommande EU-förordningen för att underlätta resandet mellan länder. Nu bedöms det att det svenska vaccinationsbeviset kommer vara klart för användning redan 1 juni, enligt DIGG. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Frankrike var först ut med det integritetskränkande vaccinbeviset som beskrivits som ett medicinskt apartheid-system. Vaccinationsbeviset, även kallat Gröna beviset, kommer att visa om man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 och hur lång tid som gått efter en infektion, samt om man har ett färskt negativt covid-test. Man ska kunna begära ut sitt vaccinationsbevis till sin telefon eller på papper från en sajt med hjälp av e-legitimation. EU planerar att vaccinationsbeviset ska kunna användas från den 26 juni. Mats Snäll, leveransområdeschef på DIGG, menar att det då kanske inte är värt att starta tjänsten för resande redan 1 juni, eftersom det ”förmodligen inte vara så många EU-länder som har sina tjänster uppe”. – Så för själva resandeändamålet kanske det inte är så mycket värt att starta med tjänsten. Men det här vet inte vi, det behöver vi ha lite dialog med vår beställare om, säger han till skattefinansierade SR. Mats Snäll säger också att det rent tekniskt skulle kunna gå att använda vaccinationsbevisen till aktiviteter inom Sverige, till exempel evenemang. — Men för att det ska bli möjligt behöver myndigheten få klartecken också till det eftersom det eventuellt behövs nya riktlinjer och anpassningar, säger han. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!