Svenska kyrkan har mörkat ett miljonavtal med petad domprost

publicerad 5 januari 2020

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


P4 Gotland har granskat innehållet i en överenskommelse mellan domkyrkoförsamlingen och den petade domprosten Mats Hermansson. Ett enigt kyrkoråd har ansett att överenskommelsen skulle vara hemlig.

P4 Gotland har därför länge nekats att ta del av detaljerna i överenskommelsen mellan kyrkan och domprosten. Men efter en ”fördjupad juridisk bedömning” har kyrkorådet fått ändra sig och häva sekretessen.

Enligt överenskommelsen med Visby domkyrkoförsamling får han behålla sin lön och tjänstebostad fram till den 1 augusti 2020. Därefter får han ytterligare 15 månadslöner som börjar utbetalas som ett avgångsvederlag i september 2020.

Mats Hermansson ”arbetsbefriades” av Visby domkyrkoförsamling sommaren 2019 eftersom man ansåg att förtroendet för honom var förbrukat.

Månadslönen på närmare 74 000 kronor ger Mats Hermansson ett totalt avgångsvederlag på drygt 1,1 miljoner, och totalt rör det sig om 25 månader med ersättning från kyrkan, efter att han ”befriats från arbetet”. Den totala kostnaden uppgår till närnmare två miljoner kronor då utbetalningar kommer ske ända till hösten 2021.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!