Svenska barn kan covidvaccineras till sommaren

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 27 april 2021
- av Isac Boman
välja vaccin

Redan till sommaren kan svenska barn komma att vaccineras med Pfizers kontroversiella mRNA-vaccin. Detta trots att läkemedelsjättens vaccin Comirnaty tros ha orsakat ett stort antal dödsfall i Sverige.

Som Nya Dagbladet tidigare skrivit om inväntar nu Pfizer/Biontech på godkännande från det amerikanska läkemedelsverket att få använda sitt vaccin på barn mellan tolv och 15 år. Läkemedelsjätten hävdar att deras vaccin kan stoppa sjukdomen med en ”100-procentig effektivitet” hos åldersgruppen.

Drygt 2000 barn har deltagit i företagets vaccinstudie och planen är nu att även europeiska EMA ska godkänna att barn injiceras med mRNA-vaccinet.


Annonser:


– Det kan vara möjligt att börja vaccinera svenska skolbarn innan skolsäsongen slutar i Sverige och vara väldigt förberedd när det blir en ny skolsäsong, säger Mikael Dolsten, forskningschef på Pfizer till skattefinansierade SVT.

Pfizer/Biontechs vaccin är mycket kontroversiellt och hårt kritiserat och misstänks ligga bakom merparten av de dödsfall som rapporterats in i Sverige enligt officiell statistik. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur dödsfall kopplade till vaccinet innefattar allt ifrån hjärtstillestånd och sepsis till dödliga infektioner och kraftigt förhöjd feber.

Trots detta vill man alltså även att barn ska injiceras med vaccinet – en grupp som av forskare mycket sällan uppmärksammats blir sjuka i covid-19.

Även i Sverige kommer det att utföras vaccinstudier på barn – i Stockholm, Umeå, Malmö och Uppsala. Det är Janssens vaccin som kommer att testas och detta trots att Folkhälsomyndigheten har beslutat att vaccinet inte längre ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.


Så många har dött hittills

Enligt läkemedelsverkets officiella uppgifter per den 21 april har 182 personer enligt handlagda rapporter hittills noterats döda som misstänkt följd av vaccinskador. Inom parentes nedan antalet personer som fullföljt injektionerna med respektive vaccin.

Moderna: 10 döda (168 000) - 1475 rapporter inkomna totalt om biverkningar.
Astra Zeneca: 13 döda (584 000) - 17 541 rapporter inkomna.
Pifizer: 159 döda (1 259 000) - 7024 rapporter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.