Strypt mötesfrihet i Sverige: Max åtta personer får träffas

Coronarepressionen

publicerad 16 november 2020
- av Isac Boman
Nedstängningarna

Trots att den så kallade coronapandemin i praktiken nu på sin höjd kunnat likställas med en säsongsinfluensa och enligt seriösa experter enligt allt väsentligt varit över sedan juni, går det politiska styret i Sverige nu till nya extremer i sina inskränkningar av medborgerliga friheter. Härnäst att strypas av de totalitära begränsningarna är mötesfriheten, som hädanefter kommer att begränsas till max åtta personer på oklar tid.

Sveriges regering ska begränsa nu begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max åtta personer från den 24 november. Det meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Statsministern konstaterar att åtgärden ”saknar motstycke i modern tid”, men uppfordrar också av svenskarna att dessutom ställa in alla middagar och hemmafester även om färre än åtta personer ska träffas.


Annonser:


– Umgås enbart med de du bor med. De här allmänna råden är mycket skarpa, konstaterar Löfven.

Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag hemma. Ställ in! fortsätter han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att förslaget om förbudet skickas på remiss i dag. Han klagar också på att svenskarna sköter sig dåligt och inte tagit till sig av regeringens tidigare uppmaningar.

Allt för många agerar som att faran är över. Nattklubbarna öppnade igen och hemmafester arrangerades. Det duger inte, sa Damberg på pressträffen där förslaget presenterades.

Även socialministern Lena Hallengren (S) instämmer i att svenskarna lyssnar dåligt på regeringen och jämför med situationen i våras då man tog regeringen på större allvar.

I våras fick åtgärderna som sattes in kraftfull effekt. Människor förändrade sitt beteende radikalt, säger Hallengren.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) meddelar vidare att “trubadur-undantag” tas bort på barer, nattklubbar och restauranger.

Damberg tillägger att den extrema inskränkningen ska gälla i fyra veckor men antyder att den kan förlängas bortom jul och nyår, helt enligt regeringens godtycke.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.