Starkt stöd för den svenska monarkin

publicerad 17 maj 2023
- av Isac Boman
Familjen Bernadotte.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En majoritet av svenskarna vill behålla monarkin och bara drygt en av tio hade föredragit att Sverige istället blev en republik med en folkvald president.

Enligt en undersökning från SOM-institutet är stödet för det svenska kungahuset fortsatt stabilt och kung Carl XVI och kronprinsessan Victoria är populära hos allmänheten.

Av samtliga offentliga personer vars popularitet har mätts i de nationella SOM-undersökningarna sedan 1986 är det hittills ingen som varit lika populär som Sveriges kronprinsessa”, noterar man.

54 procent av befolkningen vill behålla monarkin, 20 procent vill avskaffa den och 26 procent har ingen klar åsikt i frågan.

Intresset för att avskaffa monarkin och istället införa en republik med en president är vidare mycket svagt och endast 11 procent av svenskarna säger sig vilja byta statsskick– vilket är den lägsta siffran på över 20 år.

Till och med de personer som anser att monarkin borde avskaffas har överlag en positiv bild av kronprinsessan, något som måste ge goda förutsättningar inför ett framtida tillträde till tronen”, kommenterar Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien.

Det kan också noteras att stödet för monarkin varierar kraftigt beroende på de svarandes partisympatier.

Foto: faksimil/SOM-institutet

Bland de borgerliga partiernas sympatisörer har en majoritet stort förtroende för kungahuset – och för Kristdemokraternas väljare ligger stödet på hela 62 procent. Vänsterpartiets väljare är dock inte alls lika förtjusta i monarkin och bara 17 procent av deras väljare säger sig ha ett stort förtroende för kungahuset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!