Starka scener vid ny demonstration mot coronapolitiken

Frihetsrörelsen i Sverige

publicerad 7 juni 2021
- av Isac Boman
En äldre kvinna blir bryskt bortförd från demonstrationen av tungt maskerad polis.

Uppskattningsvis runt 500 deltagare slöt upp i protestmarschen mot coronapolitiken i Stockholm på nationaldagen under söndagen som inleddes från Berzelii park till slutdestinationen vid det socialdemokratiska monumentet Protest på Gärdet. Dagen präglades av en uppsluppen stämning men även av dramatiska scener med en mycket omfattande polisstyrka på plats för att försöka stoppa demonstrationen.

Med start klockan två på eftermiddagen denna nationaldag genomfördes en demonstration under parollen ”Nationaldagen – för frihet och sanning” i Stockholm på initiativ av det som kommit att benämnas som den svenska frihetsrörelsen under Filip Sjöströms och Max Winters ledning. Demonstranter hade strömmat till med början en kvart innan avmarsch, som skedde på utsatt tid klockan 14. Redan innan arrangemanget startade var polisen närvarande med beriden polis samt omkring 20 till 25 polisbussar på plats.

Inför och under demonstrationen betonades ett idrottstema som anspelade på att polisen tillåtit stora skaror fotbollssupportrar att tåga på gatorna inför en derbymatch och att detta logiskt borde gälla även i andra situationer liksom för demonstrationen ifråga. Enligt polisen krävs dock samtidigt en “åsiktsyttring” för att kunna räknas som en förbjuden allmän sammankomst. Nämnas kan i sammanhanget att polisen dock valt att inte heller agera när hundratals personer nyligen demonstrerade för Palestinas sak.


Annonser:


Längs marschvägen skanderades slagord och nationalsången sjöngs upprepade tillfällen. ”Frihet för Sverige, frihet för Sverige!” skanderades i samband med att demonstrationståget tog sig upp vid ett socialdemokratiskt minnesmärke på Gärdet och klockan 14:48 meddelande Polisen via sina högtalarsystem att den allmänna sammankomsten är upplöst. Trots detta fortsatte evenemanget som planerat.

Marschen genom Stockholm gick flera omvägar runt polisens avspärrningar. Foto: Markus Andersson/Nya Dagbladet.

 

Strax efter att arrangörerna hade inlett sina tal på Gärdet inledde polisen en så kallad aktiv insats för att avlägsna deltagare med personal tungt utrustad med bland annat gasmasker, något som möttes med bu-rop och olika ramsor. Kritiken på plats mot polisen tog utgångspunkt i att ingripandena ansågs stå i strid med den grundlagsskyddade rätten till mötesfrihet.

Efter demonstrationen samlades några hundratal personer för att spela fotboll på en plan vid Gärdet, varpå polisen i samband med detta körde in fyra piketbussar för att avbryta spelet. Människor fördes fortsättningsvis iväg även därifrån till polisbussarna, långt efter att demonstrationen avslutats. I en kommentar till Folkungen förklarar polisens presstalesperson i region Stockholm Per Fahlström polisens agerande under demonstrationen kort med att gruppen demonstrerar mot coronarestriktionerna och är fler än hundra personer.

 


Frihetsrörelsen lanseras formellt

Filip Sjöström och Max Winter meddelar att man idag formellt lanserar Frihetsrörelsen. Ta del av deras lanseringsvideo här för mer information.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.