Filip Sjöström lämnar Frihetsrörelsen

Frihetsrörelsen i Sverige

publicerad 2 november 2021
- av Markus Andersson
Filip Sjöström under den första demonstrationen på Medborgarplatsen den 6 mars tidigare i år.

Tusenmannamarschens initiativtagare, frihetsaktivisten Filip Sjöström, meddelar i ett offentligt uttalande att han nu formellt lämnar Frihetsrörelsen.
Jag har kommit till insikten att för att både jag och Frihetsrörelsen ska kunna ta nästa steg så behöver jag lämna mina uppdrag. Jag kan inte ensam förknippas med något som är så stort och omfattande“, förklarar frihetsaktivisten.

Sjöström har sedan tidigare trappat ner sitt engagemang i Frihetsrörelsen, som uppstod i kölvattnen av demonstrationerna mot den förda coronapolitiken i Sverige under våren. Dock pekar han i sitt avskedsmeddelande bland annat på att han fortfarande förknippas starkast med rörelsen och att detta är problematiskt både för hans egen utveckling och för rörelsen i stort.

Frihetsrörelsen startade som ett initiativ för att samla, ena och inspirera människor i en tid då det behövdes som mest. Jag har kommit att bli den person som starkast förknippats med Frihetsrörelsen vilket varit fantastiskt men samtidigt problematiskt. Både jag och Frihetsrörelsen behöver, precis som logotypen visar, få flyga fritt.

Jag har kommit till insikten att för att både jag och Frihetsrörelsen ska kunna ta nästa steg så behöver jag lämna mina uppdrag. Jag kan inte ensam förknippas med något som är så stort och omfattande.

Min styrka ligger i att initiera projekt och inspirera till handling. Just nu behövs jag på andra ställen och behöver dra igång nya projekt för en bättre och mer fri värld.

Jag önskar alla underbara människor som fortsätter att verka inom Frihetsrörelsen lycka till, och till alla er som varit med på resan det senaste året – Stort Tack!

Tillsammans för frihet, Filip Sjöström”.

Max Winter, som varit nära samarbetspartner med Sjöström och som även han haft en central roll i demonstrationerna under våren, har redan tidigare formellt agerat som ny representant för Frihetsrörelsen – som just nu leds av ett råd med konsensusbeslutsfattande. Troligt är dock att Winters roll i praktiken nu utåt sett kan komma att bli mer framträdande än tidigare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!