SD: Vi kommer inte att rösta för ett kärnvapenförbud

publicerad 19 januari 2018

Sverigedemokraterna svänger nu i frågan om kärnvapen och meddelar att man kommer rösta emot att Sverige ratificerar FN:s kärnvapenförbud.

Tidigare i veckan meddelade Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson att partiet stödjer regeringens planer på att ratificera under FN:s konvention kring förbud av kärnvapen.

– Initialt och nu ser jag inte att det skulle vara några försvårande omständigheter för Sverige att skriva under, sade Mikael Jansson till Ekot på onsdagen.

Men på torsdagen gick partiets säkerhetspolitiska talesperson Björn Söder ut och meddelade att man inte kommer att rösta för förbudet mot kärnvapen.

– Uttalandet som gjordes av en partiföreträdare tidigare i veckan var inte förankrat i partiet och det är olyckligt att det tolkats så som det gjorts. Jag har, efter att partiet gjort en snabbutredning, fått stöd i partiledningen för min hållning om att riksdagen inte bör ratificera konventionen, säger Björn Söder till Aftonbladet.

Det var i juli som en överhängande majoritet av FN:s medlemsstater, däribland Sverige, röstade för en konvention som ämnar till att förbjuda kärnvapen internationellt. Den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) har ställt sig positiva till ett kärnvapenförbud, även om det retat upp Nato och USA. Bland annat har USA hotat med att säga upp vitala samarbetsavtal mellan Sverige och Nato om regeringen ratificerar kärnvapenförbudet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.