USA varnar för att Nato kan dra sig ur samarbete med Sverige

publicerad 1 september 2017
USA:s försvarsminister James "Mad Dog" Mattis skakar hand med sin svenske motsvarighet Peter Hultqvist

USA:s försvarsminister James Mattis uppger att Natos nära samarbete med Sverige inte kommer förnyas om inte Sverige drar tillbaka sitt stöd för en FN-konvention som vill förbjuda kärnvapen.

Sverige var ett av 122 länder som i juli röstade för en FN-konvention som i praktiken förbjuder kärnvapen. Utrikesminister Margot Wallström, som är en stark kärnvapenmotståndare, hånades av Dagens Nyheters ledarsida som menade att hon visade prov på dåligt omdöme genom att vara för ett kärnvapenförbud.

Nu avslöjas det att USA, liksom DN:s ledarsida, inte sett mellan fingrarna på att Sverige röstade för konventionen. Svenska Dagbladet rapporterar att USA:s försvarsminister James Mattis i ett brev till skrivit att Nato inte kommer förnya de samarbetsavtal som man har med Sverige – om såvida inte Sverige ändrar åsikt i frågan om kärnvapenförbud.

Ett av programmen som Sverige eventuellt inte kommer att fortsätta ha med Nato är Enhanced Opportunities Program (EOP), som är ett vitalt militärsamarbete mellan Nato och länder som Sverige. Avtalet mellan Sverige och Nato för Enhanced Opportunities Program är tänkt att förnyas i oktober. Om Sverige fortsätter sitt motstånd mot kärnvapen kommer alltså avtalet inte att förnyas.

Även framtiden för det värdlandsavtal som Nato och Sverige skrev på ifjol är hotat, enligt James Mattis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!