Reportrar utan gränser utreder polisattack mot journalist

Coronarepressionen

publicerad 8 maj 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frilansjournalisten Jesper Johansson brottades ner och greps av polis i samband med att han dokumenterade frihetsdemonstrationen i Stockholm den 1 maj. Yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser meddelar nu att man kommer att utreda händelsen.

När Jesper Johansson filmade ett annat polisingripande blev han av polis tillsagd att backa undan. Trots att han åtlydde uppmaningen kom en annan polis och började slita i hans kamera.

– Du ska inte stå och filma mig i ansiktet, förstår du? sade den märkbart upprörde polisen.

Kort därefter kom fler poliser och började slita i frilansjournalisten och även misshandla honom med batonger och trycka ner honom på gatan. Sedan kastades han in i en polisbild där ett kortare förhör hölls och han meddelades att han var misstänkt för våldsamt motstånd men också kanske för brottet sabotage mot blåljusverksamhet.

Fria Tider noterar att våldsamt motstånd generellt är ett bötesbrott medan sabotage mot blåljusverksamhet kan, om brottet bedöms som grovt, ge upp till livstids fängelse.

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer säger till Fria Tider att man kommer att utreda incidenten och bekräftar också att han har pratat med frilansjournalisten om vad som hände under dagen.

– Om vi anser att det har skett ett övertramp mot pressfriheten så gör vi ett uttalande om det, betonar Halkjaer.

Han vill heller inte uttala sig om polisens agerande innan han har tagit del av all information i fallet, menar han.

På frågan om det hade varit lika tyst från etablissemangsmedierna om det var en reporter från DN som blivit slagen med batong och nerbrottad är Halkjer tveksam.

– Det är omöjligt att säga. Jag tycker det är väldigt tragiskt om det är så att en journalist har blivit angripen av polisen och blivit avbruten i sitt jobb och det inte uppmärksammas. Men det kan vara så att våra medier är på den här bollen och precis som jag håller på och reder ut detta och då kan det ju ta ett par dagar innan det kommer ut. Det är svårt att veta.

Samhällsnytts längre inslag om hur Jesper Johansson blev attackerad av polis går att se här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!