Rekordmånga invandrarröster kan ge S valsegern

Etnisk undanträngningspolitik

publicerad 26 oktober 2021
- av Per Nordin
Th: Migranter på en smuggelbåt från Turkiet går i land på grekiska Lesbos.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fler väljare än någonsin kommer att rösta i riksdags-, region- och kommunfullmäktigevalen nästa år. Många av de nya röstande har invandrarbakgrund och att döma av tidigare röstmönster är det sannolikt att framför allt Socialdemokraterna enligt tidigare röstmönster kommer att tjäna på detta i valet 2022.

Enligt SCB kommer 7,5 miljoner människor att rösta i alla tre val 2022 och antalet förstagångsväljare blir omkring 430 000 personer. För att få rösta i samtliga val måste man ha svenskt medborgarskap, vara myndig och vara folkbokförd i Sverige.

– Längre livslängd, fler förstagångsväljare och nyblivna svenska medborgare ligger bakom ökningen av antalet röstberättigade, säger Jonas Olsson, statistiker på SCB.

Förstagångsväljarna beräknas öka med drygt 40 000 jämfört med 2018 och bli ungefär 430 000 personer. Som grupp går de då från att utgöra 5,3 till 5,7 procent av väljarkåren. Noterbart är också att antalet utländska medborgare som får rösta i region- och kommunfullmäktigevalen ökar med drygt 130 000 personer till 670 000 väljare.

Burlöv, Upplands-Bro, Trosa, Österåker och Sundbyberg är de kommuner med störst procentuell ökning av antalet röstberättigade nästa val, samtliga ser en ökning på mellan 9 och 10 procent. Även stora kommuner som Uppsala ser en ökning av röstberättigade med 8 procent.

Foto: faksimil/SCB

 

Sett till de senaste valresultaten är det framför allt Socialdemokraterna som kommer att gynnas av att fler invandrare får rösta i valen. Enligt SCB är stödet för Socialdemokraterna långt högre bland utrikesfödda än bland inrikesfödda. Detta kontrasterar till de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som samtliga tvärtom har betydligt större stöd hos etniska svenskar än hos invandrare.

Data som Nyheter24 sammanställt visar tydligt på samma mönster. Redan 2016 kunde man notera att Socialdemokraterna skulle ha fått 46,2 procent av rösterna om enbart personer med utländsk bakgrund hade röstat i valet. Om enbart svenskar hade röstat skulle partiet hamnat på blott 27,7 procent.

I övrigt kan noteras att enbart 1,0 procent av väljarna med utländsk bakgrund skulle rösta på Centerpartiet och bara 0,8 procent på Kristdemokraterna. Stödet för Miljöpartiet är enligt datan högre bland invandrare än bland svenskar och stödet för Vänsterpartiet marginellt högre.

Tittar man på faktiska valresultat från 2018 i invandrartäta stadsdelar bekräftas samma mönster. I distriktet Herrgården i invandrartäta Rosengård i Malmö röstade nästan 80 procent av befolkningen på Socialdemokraterna. Faktum är att alla partier förutom S och V tillsammans inte ens fick 11 procent av rösterna.

Rösterna i Herrgården i Rosengård i valet 2018. Foto: faksimil/Valmyndigheten

Även i andra invandrartäta områden, exempelvis Östra Bergsjön och Rinkeby, var stödet för Socialdemokraterna massivt och partiet fick ofta mellan 60 och 70 procent av rösterna samtidigt som Vänsterpartiet landade på 12-15 procent. Stödet för SD och de borgerliga partierna var i dessa områden minimalt.

Att migrationspolitiken och massinvandringen tydligt påverkar resultaten i de svenska valen till framför allt Socialdemokraternas fördel står alltså klart och det återstår att se exakt hur mycket S kommer att tjäna på att fler invandrare än någonsin kommer att gå till valbåsen 2022.

Noteras kan i sammanhanget att Centerpartiet, som ofta propagerat för en mer generös och gränslös massinvandringspolitik än den som redan förs idag, har ett nästan obefintligt stöd bland invandrarna själva. Istället har partiet störst stöd hos unga svenska kvinnor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!