Regeringens plan: Mer nedstängningspolitik

publicerad 17 februari 2021
  Socialminister Lena Hallengren (S).

  Med stöd av den hårt kritiserade pandemilagen meddelar socialminister Lena Hallengren (S) nu att den svenska regeringen förbereder sig för att stänga ner stora delar av det svenska samhället.

  – Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, hävdar Hallengren under en presskonferens och konstaterar vidare att det ”kan bli aktuellt att stänga ner delar av Sverige”.

  Regeringen vill bland annat ha möjlighet att med kort varsel stänga ner enskilda butiker men också hela gallerior, gym och andra näringsidkare. Vidare vill man begränsa hur många människor som får befinna sig i djur- och nöjesparker, muséer och konsthallar.
  Även allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska kunna begränsas och stängas ner om de inte följer restriktionerna, meddelar man. Detta handlar exempelvis om olika former av idrottsevenemang.

  Enligt Hallengren måste svenskarna undvika att resa kollektivt i så hög utsträckning som möjligt och de privatpersoner som befinner sig på platser där det finns en "påtaglig risk för trängsel" kommer att bötfällas med 2000 kronor, meddelar man.

  De nya hårdare restriktionerna förväntas gälla från och med den 11 mars och Folkhälsomyndigheten har fram till den 26 februari på sig att lämna eventuella synpunkter.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!