Regeringens plan: Mer nedstängningspolitik

Coronarepressionen

publicerad 17 februari 2021
- av Isac Boman
Socialminister Lena Hallengren (S).

Med stöd av den hårt kritiserade pandemilagen meddelar socialminister Lena Hallengren (S) nu att den svenska regeringen förbereder sig för att stänga ner stora delar av det svenska samhället.

– Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, hävdar Hallengren under en presskonferens och konstaterar vidare att det ”kan bli aktuellt att stänga ner delar av Sverige”.

Regeringen vill bland annat ha möjlighet att med kort varsel stänga ner enskilda butiker men också hela gallerior, gym och andra näringsidkare. Vidare vill man begränsa hur många människor som får befinna sig i djur- och nöjesparker, muséer och konsthallar.

Även allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska kunna begränsas och stängas ner om de inte följer restriktionerna, meddelar man. Detta handlar exempelvis om olika former av idrottsevenemang.

Enligt Hallengren måste svenskarna undvika att resa kollektivt i så hög utsträckning som möjligt och de privatpersoner som befinner sig på platser där det finns en ”påtaglig risk för trängsel” kommer att bötfällas med 2000 kronor, meddelar man.

De nya hårdare restriktionerna förväntas gälla från och med den 11 mars och Folkhälsomyndigheten har fram till den 26 februari på sig att lämna eventuella synpunkter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.