Regeringen vill förlänga pandemilagen

Coronarepressionen

publicerad 7 april 2021
- av Isac Boman
Statsminister Stefan Löfven (S).

Den hårt kritiserade och påstått tillfälliga pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari gäller officiellt till den sista september i år. Nu vill regeringen förlänga lagen ända in i 2022 och dessutom ha fortsatt möjlighet att begränsa svenskarnas fri- och rättigheter även framöver.

Enligt ett förslag som skickas på remiss ska både pandemilagen och den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på restauranger och serveringsställen förlängas till den sista januari 2022. Beskedet kommer som ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan drabbats hårt av nedstängningspolitiken och upplevt många konkurser det sista året.

Socialminister Lena Hallengren (S) hävdar att det inte inte handlar om att regeringen ”jättegärna vill ha begränsningsåtgärder” men att man ”vill ha den möjligheten” om man själva bedömer att det behövs.


Annonser:


Covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ger regeringen, förvaltningsmyndigheter och kommuner möjligheter att vidta åtgärder för att motverka trängsel eller på annat sätt minska risken för smittspridning i sådana miljöer som omfattas av lagarna. Det gäller exempelvis allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, vissa platser för fritids- eller kulturverksamhet, handelsplatser, viss kollektivtrafik, platser för privata sammankomster och serveringsställen”, skriver man i ett pressmeddelande.

Man hävdar också att man inte tänker genomföra några ”onödiga begränsningar” av svenskarnas friheter, men skriver samtidigt att man vill fortsätta reglera antalet besökare i butiker, bestämma affärernas öppettider och på andra sätt vidta repression och åtgärder för att förhindra trängsel och påstådd smittspridning.

Den tillfälliga covid-19-lagen gäller i dag till utgången av september. Regeringen har i en proposition till riksdagen den 8 mars 2021 föreslagit att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska förlängas att också gälla till utgången av september. Båda dessa lagar föreslås nu alltså förlängas till utgången av januari 2022.”

Redan den 19 april ska remissvaren ha kommit in till Socialdepartementet och regeringen betonar att det är ”angeläget att det finns en beredskap för en förlängning av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen”.

På forum och sociala medier är många kritiska mot regeringens agerande och påpekar att det från början pratades om ett par veckors restriktioner för att ”platta till kurvan”. Då pekade även de mest kritiska på att den så kallade pandemilagen framförallt är en förevändning för att ytterligare slå ner på svenskarnas fri- och rättigheter och att det kommer bli mycket svårt att få det socialdemokratiska styret att backa från den totalitära lagstiftningen när den en gång har införts.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.