MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Trots underdödligheten: Regeringen vill förlänga coronarestriktioner – till nästa sommar

Coronarepressionen

publicerad 22 september 2020
- av Isac Boman
Socialminister Lena Hallengren.

Allt fler rapporter antyder att den så kallade coronapandemin överdrivits kraftigt, men Sveriges regering vill nu trots detta att de omfattande restriktioner för restauranger och krogar som införts nu förlängs ytterligare – åtminstone till nästa sommar. Beskedet får branschen att rasa och kan leda till att ännu fler förlorar sina jobb.

Jonas Siljhammar som är vd för branschorganisationen Visita säger att regeringens besked skapar förvåning och upprördhet bland branschanställda. Det handlar om att regeringen vill att de nuvarande smittskyddsåtgärderna på serveringsställen förlängs till juli 2021 – trots att restriktionerna egentligen skulle löpa ut vid årsskiftet.

Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen“, skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT och hävdar vidare att man därför måste fortsätta med samma hårda regler i åtminstone närmare ett år till eftersom risken för smitta annars ökar.

Förslaget ska nu remitteras och även Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de nuvarande restriktionerna förlängs åtminstone till nästa sommar. Beskedet har mötts av bestörtning från företrädare för restaurang- och krogbranschen som menar att de skadas allvarligt av fortsätta restriktioner.

– Vi är oerhört förvånade och upprörda över att regeringen går ut med det här utan att ha en dialog med oss. Det är ofattbart att man kan göra så här mot näringar som redan lider, säger Jonas Siljhammar till TT.

Hittills har över 50 000 personer inom branschen blivit av med sina jobb eller varslats. Hur dystra siffrorna kommer bli med fortsatta restriktioner är för närvarande oklart, men betydligt fler än så lär förlora sina jobb.

– Jag ställer mig oerhört frågande till hur regeringen vet hur situationen med smittspridning ser ut nästa sommar, säger Siljhammar.

Krogar och restauranger är enligt restriktionerna tvingade att motverka trängsel, endast tillåta sittande sällskap, erbjuda handtvätt och handsprit, informera sina gäster om hur man motverkar smittspridning samt ha minst en meters mellanrum mellan sällskapen.

Beslutet är särskilt uppseendeväckande mot bakgrund av allt fler rapporter som antyder att den så kallade coronapandemin överdrivits kraftigt. Bland annat Region Östergötland har konstaterat att merparten av dem som diagnosticerats med covid-19 och avlidit har varit mycket gamla och haft andra underliggande sjukdomar. Sedan ett tag tillbaka har det även kunnat bekräftas att Sverige inte längre har en överdödlighet, utan istället en underdödlighet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend