Professor: Nedstängning ger inte lägre dödstal

Coronarepressionen

publicerad 18 november 2020
- av Markus Andersson
Coronakontroll i Italien.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lars Jonung är professor i nationalekonomi och menar att en lockdown av samhället inte leder till minskad dödlighet. Han pekar också på att om samhället stängs ner kommer coronakrisen istället att förvandlas till en total ekonomisk kris där sjukhus, skolor och andra institutioner inte längre fungerar.

Lars Jonung är mycket besviken över att åtgärder om nedstängningar av samhället genomförs trots att han menar att de saknar stöd i forskningen.

– Min förhoppning är att trots den här nya vågen så har politiker lärt sig att vi inte kan komma ur problemen genom nedstängningar, vi måste acceptera att ekonomin ska fungera så bra som möjligt och det gör den med ett minimum av nedstängningar.

Han argumenterar i skattefinansierade SVT för att en så kallad lockdown får katastrofala konsekvenser för ekonomin, men inte minskar dödstalen och att en nedstängning skulle slå hårdast mot de svagaste medborgarna i samhället, exempelvis folk med osäkra anställningar.

–Vi befinner oss fortfarande mitt uppe i pandemin. Forskningen arbetar med den data som finns, men hittills ger forskningen föga stöd för lockdowns.

Jonung hänvisar till en studie han själv genomförde hos EU-kommissionen för 14 år sedan och forskning av den danske nationalekonomen Christian Bjørnskov.

– Går alla ned i källaren har vi inte mycket att komma tillbaka till, det blir ekonomisk harakiri. Vi måste hålla igång samhällsekonomin för att hålla igång sjukhus, vård, skolor och undervisning.

Han pekar vidare på att Tyskland har bland de lägsta dödstalen i Europa och har mindre nedstängningar än exempelvis Spanien och Frankrike och att även om vissa länder med hårda restriktioner har haft lägre dödstal än de med mildare sådana så kan man inte säga generellt att lockdowns är en effektiv metod.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!