Polisens avhopparprogram blev ett fiasko

publicerad 16 februari 2021
  Polisen bortprioriterade sitt eget avhopparprogram.

  På drygt tre år har polisens avhopparsatsning i region Mitt inte resulterat i att en enda gängkriminell faktiskt hoppat av och lämnat brottsligheten bakom sig.

  Redan under hösten 2017 lanserades avhopparprogrammet – en verksamhet som hade i syfte att få grova brottslingar som ”tröttnat” på kriminella livet att hoppa av. Nu står det dock klart att satsningen har blivit ett gigantiskt fiasko och att man inte fått en enda gängkriminell att lämna sitt brottsliga leverne.

  – Vi har inte haft ett uppsökande arbete för att få folk att aktivt hoppa av, hävdar Henrik Engelkes, chef för den regionala utredningssektionen.
  Enligt statliga SR har polisens sektion för brottsoffer och personsäkerhet – den avdelning som sköter avhopparprogrammet inte fått fått några extra resurser och man har därför heller inte haft någon tid att lägga på att söka upp kriminella och övertala dem att lämna brottsligheten bakom sig.

  – Ska de göra det andra jobbet, då kan de inte skydda exempelvis vittnen och målsäganden som är hotade inför rättegångar och sådana saker. Så det är ett val som man har varit tvungen att göra, säger Henrik Engelkes.

  Han medger att man aktivt fått bortprioritera avhopparverksamheten och att polisen så vitt han känner till inte har lyckats få en enda gängkriminell att hoppa av under drygt tre år.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!