Polisen: Sommarlov ökar risken att barn rekryteras av kriminella gäng

Den organiserade brottsligheten

publicerad 20 juni 2024
- av Sofie Persson
Uppdragen barnen får av gängen kan ofta handla om grova våldsbrott.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Risken för att barn rekryteras av kriminella gäng ökar under sommaren, varnar polisen. Mindre aktiviteter och mindre kontakt med vuxna på skola och fritiden gör att barn lättare kan utnyttjas.

Det har allt mer på senare tid uppmärksammats hur de kriminella nätverken drar in barn och unga i sin verksamhet i hjälp att begå brott. Enligt polisen visar denna typ av rekrytering inga tecken på att avta, utan att det snarare öka. Även uppdragen som barn ofta får, som tidigare handlat mer om att exempelvis hålla vakt eller leverera något, har nu eskalerat där det ibland kan handla om grova våldsbrott.

Du kan bli tillsagd att spränga eller elda en port eller lägenhetsdörr för att skrämmas, men anledningen bakom kan vara mycket större och ha motiv som du inte känner till. Du kan bli tillsagd att placera en fejkbomb utanför en port men det kan i själva verket vara en skarp bomb som riskerar att skada både dig själv och andra, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens nationella arbete mot den grova organiserade brottsligheten, i ett pressmeddelande.

Under sommarlovet kan rekryteringen av barn och unga öka bland de kriminella nätverken, menar polisen. Detta eftersom barnen bland annat har mindre kontakt med vuxna på skolan och även på fritiden, vilket gör att den sociala kontrollen minskar. Därför uppmanar polisen föräldrar att ringa om de har några misstankar, exempelvis om ens barn slutat be om pengar eller kommer med med nya kläder eller en mobil.

“Hela samhället måste kraftsamla”

Vi vill uppmana dem att kontakta oss, hellre en gång för mycket än en gång för lite. Föräldrar och andra vuxna är en viktig del i polisens arbete med att identifiera unga som rekryterats av kriminella, säger Paradis.

Förra veckan gick man också ut med att Iran använder sig av de kriminella nätverken i Sverige för att utföra politiskt motiverade handlingar, något polisen menar kan innebära att barn rekryteras till sådana uppdrag. Polisen flaggar också för att det inte enbart är storstäderna som är drabbade och att det sker i hela Sverige.

Mot bakgrund av en ökad risk för nyrekrytering under sommaren, samt de uppgifter som framförts kopplat till att uppdragen kan bli farligare när även främmande makt kan beställa uppdrag genom svenska kriminella, behöver hela samhället kraftsamla för att förhindra rekryteringen av barn, säger Paradis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!