Överläkare till journalister: Ni riskerar svenskars liv

Coronavirusets spridning

publicerad 22 april 2020
- av Markus Andersson
Alex Schulman och Agnes Wold tillhör dem som anklagas för att ha fördummat debatten.

Överläkaren Anders Jansson menar att tyckare och journalister som Alex Schulman, Victor Malm och Karin Bojs aktivt tystar debatten om corona och att deras agerande riskerar att leda till att fler svenskar mister livet.

Anders Jansson var en av 22 experter som skrev under en debattartikel i DN den 14 april där fokus låg på att Folkhälsomyndighetens strategier har misslyckats och att regeringen måste gå in och sätta stopp för vansinnet.

I den nya debattartikeln på Aftonbladet skriver överläkaren att det är djupt problematiskt att en gedigen debattartikel som bygger på samlas expertis och kompetens enkelt kan raseras genom ett blogginlägg av exempelvis Alex Schulman i Expressen.

Schulman anklagas för att vara intellektuellt oärlig och för att ha klippt ut en enda olyckligt formulerad mening ur sitt sammanhang för att få det till att experternas bedömning var felaktig.

Han valde att därefter recensera vår insats i termer av intellektuell härdsmälta, akademiskt haveri och hinner nämna foliehattar på vägen. Likes och hurrarop till Alex. Hat, förakt, spott och spe i våra inboxar. Tyvärr också en förlorad vecka i kampen mot Covid. En vecka som fått ägnas åt vårt massmediala gatlopp istället för vetenskaplig debatt för svenska folkets bästa”, skriver Jansson.

Överläkaren menar vidare att man aldrig backat från de siffror som man angett och att den data som man använt är tagen från svenska myndigheter och fullständigt legitim. Trots detta hävdade Anders Tegnell på en presskonferens att datan skulle vara felaktig.

Anders Tegnell, till skillnad från svenska folket, visste att det inte var sant. Han kritiserade oss för att inte ha subtraherat de patienter som egentligen dött tidigare men registrerats först den 7–9 april. Det han undvek att nämna var att han inte adderat någon av de patienter som ännu inte hade registrerats trots att de faktiskt dog 7–9 april. Sjukvården har svårt att hinna med att rapportera och fall fortsätter att dyka upp 2–3 veckor efter dödsdatumet.

Överläkaren lyfter också fram Expressen-skribenten Victor Malm och hur denne hånat medicinska experter med formuleringar som ”stora gester, hårda ord, en liksom aggressiv, nervös energi som flödade genom rutan.”

Jansson menar att det efter skvallertidningens undermåliga publiceringar kommit en flodvåg av artiklar där tyckare och journalister anklagar forskare, läkare och medicinska experter för att vara fel ute när de ifrågasätter Tegnell och Folkhälsomyndighetens strategier när det kommer till att bekämpa coronaviruset.

Den massmedialt flitigt anlitade Agnes Wold gick ut i medierna och sa att kritiken mot den svenska strategin var ”svårt att begripa” och Karin Bojs, vetenskapsjournalist på DN, menar att experterna inte skulle klara av att hantera fakta på ett korrekt sätt.

Vidare lyfter Jansson fram fler exempel på hur journalister och tyckare genom metoder som närmast är att likna vid mobbning försökt tysta, stigmatisera och håna dem som inte stödjer den svenska strategin. Han skriver att han önskar att debatten istället kunde vara saklig och att man istället bemöter eventuella felaktigheter med fakta.

Att däremot utan egna sakkunskaper, i flock dubba en okränkbar guru till ende sanne uttolkare av världens samlade medicinska vetenskap, att utse alla meningsmotståndare till vetenskapens och folkets fiender, att i drevet om och om och om igen idissla grundlös kritik ursprungligen vomerad av en skandalsugen proffsbloggare och att återupprepa det lägsta av personangrepp av en kulturjournalist är inte vetenskap. Det är inte journalistik. Det är sekterism.

Jansson avslutar sin debattartikel i hårda ordalag och deklarerar att Schulman, Malm, Bojs med flera har omöjliggjort en konstruktiv debatt och därmed också riskerat svenskars liv.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.