Officer avråder Natomedlemskap

publicerad 6 november 2015

Sveriges engagemang i Nato bidrar till upptrappning och ett medlemskap skulle öka hotet mot vårt land, anser Krister Wedin, statsvetare och flygvapenofficer.

Wedin har tidigare kritiserat Nato på SvD Brännpunkt och han är också kritisk till Sveriges agerande i EU, med en ökande polarisering mellan Nato och Ryssland, och menar att det kan leda till en ny ”kalla kriget-situation”.

– Utifrån Sveriges nuvarande säkerhetspolitiska linje bygger vi säkerhet tillsammans med andra. /../ Men vad som sällan eller aldrig diskuteras i detta avseende är varför denna säkerhet oftast byggs västerut, men sällan österut, skriver Krister Wedin.

Han påpekar också att Natos militära interventioner i konfliktdrabbade länder inte har löst några problem, exempelvis i Afghanistan, Libyen och Irak, där striderna istället fortsatt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.