Nu hävs coronarestriktionerna – för vaccinerade

Coronarepressionen

publicerad 29 september 2021
- av Sofie Persson

Idag den 29 september hävs de flesta coronarestriktionerna. Däremot gäller fortsatta rekommendationer från myndigheterna för personer som inte låtit sig injiceras med covidvaccin.

Bland annat finns det nu inte längre några begränsningar från statsmakterna gällande hur stora sällskap tillåts vara på restauranger och kaféer. Detta gäller även vid större sammankomster som idrottsevenemang och konsertlokaler, som nu får fylla alla sina platser. Man låter även medborgare anordna privata tillställningar som exempelvis bröllopsfester där man får bjuda in och vara så många man önskar.

Även rekommendationen att arbeta hemifrån tas bort. Har man däremot sjukdomssymptom rekommenderas man fortfarande att hålla sig hemma och även testa sig.


Annonser:


Däremot gäller även fortsättningsvis vissa rekommendationer för människor som valt att inte injicera sig med covidvaccin eftersom vaccinerade personer är fortsatt känsliga för smitta, samt för att skydda andra ovaccinerade från covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. De kan smitta både de ovaccinerade och de vaccinerade eftersom inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigeten.

Svenskar som inte tagit covidvaccin uppmanas bland annat att fortsätta hålla avstånd till andra människor och speciellt att hålla avstånd till dem som tillhör riskgrupperna. Dessa råd gäller dock inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl inte injicerat sig med covidvaccin.

Man menar vidare att en hög vaccinationstäckning är den ”viktigaste förutsättningen” för att samhället ska kunna återgå till det normala.

Den 28 september hade 76,5 procent av svenskarna injicerat sig med två doser covidvaccin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.