Nu blir det lättare att beslagta kriminellas lyxprylar

Organiserade brottsligheten

publicerad 4 november 2024
- av Jan Sundstedt
Ulf Kristersson tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh.

På fredag blir det lättare för polisen att beslagta kända brottslingars pengar, bilar och dyra klockor och smycken – även om man inte kan bevisa att något brott har begåtts.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill också använda kameror med ansiktsigenkänningsteknik för att övervaka kända kriminella och rapportera var dessa befinner sig.

I dagsläget får svensk polis beslagta exempelvis pengar, klockor och bilar från en person så länge dessa kan knytas till en konkret brottsmisstanke – men på fredag blir det alltså ändring på detta.

Med den nya lagen som då träder i kraft behöver polisen inte längre bevisa att något brott har begåtts – istället räcker det med att tillgångarna som beslagtas ”inte står i proportion till den misstänktes inkomst eller egendom” och således kan antas ha införskaffats illegalt eller köpts med pengar som kommer från brottslig verksamhet.

– Det handlar om dyra bilar, det handlar om klockor – saker som kan vara attraktiva för både yngre och äldre inte minst som gör att rekryterar barn och unga är så framgångsrikt, förklarade statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff på måndagsförmiddagen.

– Det riktigt nya är det självständiga förverkandet där man kan ta egendomar utan konkret koppling till ett konkret brott, förtydligade han.

Inspireras av USA

Den nya ”förverkandelagstiftningen” är utformad för att slå hårt mot de gängkriminellas privatekonomi – något som tidigare varit mycket svårt, och justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att lagen har inspirerats av hur man gått tillväga i USA och Italien.

– Det här har funnits länge i ett antal länder som under lång tid har bekämpat en organiserad brottslighet som vi nu har att hantera i Sverige, säger ministern.

Enligt rikspolischefen Petra Lundh är den nya lagen ”otrolig viktig” och så fort den träder i kraft kommer polisen och åklagarmyndigheten att börja fokusera på att inleda utredningar och förverka brottslingars dyra ägodelar – både för att snabbt få in den nya rutinen, men också för att testa vilka typer av förverkanden domstolarna faktiskt godkänner.

Vill använda AI-teknik

Vidare vill Ulf Kristersson att ansiktsigenkänning med AI-teknik ska kunna användas i realtid – ”till exempel att använda kameror för att rapportera var kriminella befinner sig”.

Just kameror med ansiktsigenkänningsteknik har tidigare blivit föremål för mycket hård kritik från flera håll – dels eftersom många anser att de kränker medborgarnas integritet genom att ständigt kartlägga och övervaka dem – men också på grund av en oro att tekniken framöver inte bara kommer att användas för att få stopp på grova brottslingar – utan missbrukas och sättas in för att bekämpa politiskt oliktänkande, religiösa minoriteter eller andra grupper som makthavarna av olika skäl vill kontrollera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!