Nattklubbsägare: Regeringen stryper oss till döds

Coronarepressionen

publicerad 25 oktober 2020
- av Per Nordin
I veckan deklarerade Stefan Löfven att det är "slutfestat".

Statsminister Stefan Löfven och hans regering har beslutat att alla danstillställningar med fler än 50 deltagare förbjuds – något som för branschen innebär mycket stora ekonomiska förluster. Regeringens beslut får hård kritik och många menar att det hade varit bättre med ett tydligt näringsförbud så att klubbarna fått ut pengar på sina försäkringar.

– Varför, Stefan Löfven, kan du inte lagstadga en stängning av nattklubbarna så att vi kan nyttja den epidemiförsäkring som vi alla besitter. Här stryps vi till döds, säger Michael Zimnia, vd för Collage Sthlm Restaurant till pseudokonservativa Svenska Dagbladet.

Om ett näringsförbud hade utfärdats så att klubbarna hade tvingats stänga igen tillfälligt istället så hävdar han att man hade fått ersättning via sina särskilda försäkringar. Istället tillåts man ha öppet men bara med ett så litet tillåtet besökarantal att det i praktiken blir en ekonomisk förlust och att klubbarna snart kan tvingas att slå igen verksamheten helt.

Det var i veckan som statsminister Stefan Löfven deklarerade att det nu var ”slutfestat” för svenskarna och han fick medhåll av sin inrikesminister Mikael Damberg (S) i skvallertidningen Aftonbladet.

– Det duger inte att springa omkring på fester, det är djupt oansvarigt och respektlöst.

Man betonar också att förbudet är straffbart enligt lag att trotsa, och att det inte bara handlar om en rekommendation. De som anordnar offentliga danstillställningar med mer än 50 personer kan alltså räkna med dryga böter och andra juridiska konsekvenser.

Samtidigt har gränsen för allmänna tillställningar med sittande publik höjts från 50 till 300 personer, dock inte 500 som man tidigare talade om. Även här är restriktionerna dock hårda och alla deltagare ska sitta med minst en meters avstånd från varandra och endast två personer i samma sällskap får sitta tillsammans.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.