Myndighet som ska skydda allmänheten stänger ner telefontjänst

publicerad 16 oktober 2019
- av Markus Andersson

Strålsäkerhetsmyndigheten som har i uppdrag att kartlägga risker med mobil- och andra former av strålning har nu valt att stänga ned sin telefontjänst. Allmänheten kan inte längre ringa och ställa frågor till den skattefinansierade myndigheten som menar att ”hat och hot” är anledningen till att de inte längre kan svara i telefon.

Oroliga svenskar kommer inte länga kunna vända sig till myndigheten för att få svar från experter på området. Kommunikationschefen Andreas von Schmalensee säger till SVT att det inte längre är möjligt att ha kvar tjänsten.

– Det har förekommit hot mot våra medarbetare och det har varit tillräckligt allvarligt för att de inte ska behöva svara i telefon. Det är utifrån en arbetsmiljö- och säkerhetsaspekt.


Annonser:


Detta trots att tjänsten varit mycket populär och välanvänd. Enligt SVT ska det vara personer kritiska till 5G som man menar varit hotfulla och velat påverka myndighetens riskbedömningar, i övrigt vill man inte gå in i detalj på hur hoten har sett ut.

Det framgår inte heller om det kommer öppnas upp någon ny möjlighet för allmänheten att kommunicera med myndigheten om farhågor och rekommendationer kopplade till strålning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.