MP-topp klär sig i svart för att sörja SD-framgångar

Valet 2022

publicerad 17 oktober 2022
- av Redaktionen
Annika Hirvonen (MP) och Jimmie Åkesson (SD).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Miljöpartiets gruppledare och riksdagsledamot Annika Hirvonen låter meddela att hon imorgon kommer att klä sig helt i svart – detta eftersom hon anser att Ulf Kristersson tidigare lovat att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna och att han nu har brutit det löftet.

Nu när klubban fallit har Ulf Kristerssons löftesbrott till förintelseöverlevaren Hédi Fried om att aldrig ha samröre med SD slutligt förseglats. Imorgon kommer jag klä mig i svart”.

Svart ses av många som den traditionella sorgfärgen och vid svenska begravningar är det fortfarande vanligt att besökarna klär sig helt eller delvis i svart för att visa att de sörjer den avlidne.

Hirvonen menar att Ulf Kristersson under ett tidigare möte med förintelseöverlevaren och den antinationalistiska aktivisten Hédi Fried lovat henne att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson menar dock själv att han aldrig lovat att inte samtala med SD utan att hans besked var att de fyra borgerliga regeringarna ”sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna”.

Att SD får inflytande över den nya regeringen är dock uppenbart och Annika Hirvonen är inte den enda som rasar mot Kristersson – mitt under pågående statsministeromröstning började nämligen en man att gapa och skrika på åhörarläktaren.

– Ulf Kristersson du lovade en förintelseöverlevare att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Du tog henne i hand. Du tog henne i hand, skrek mannen, innan han greps av skyddsvakt.

– Det är en person som stört där inne i samband med omröstningen och då har skyddsvakten gripit honom. Sedan har vi övertagit gripandet och hållit förhör med honom, säger polisens presstalesman Per Fahlström, till Aftonbladet.

Trots att det bara gått någon timme sedan statsministeromröstningen avgjorts har hashtaggen #Inteminstatsminister också redan börjat gå varm på Twitter, där politiska motståndare som av olika skäl ogillar Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna deklarerar att de förkastar valet av statsminister.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!