MP backade i sju av tio kommuner

Valet 2022

publicerad 20 september 2022
- av Sofie Persson
Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Miljöpartiet överraskade med att gå framåt i riksdagsvalet där man ökade från 4,4 procent 2018 till 5,1 procent i år. Trots detta backade partiet i sju av tio kommuner i landet. I Stockholm har partiet backat i nästan alla kommuner.

En sammanställning från Bonniertidningen DN visar att partiets tapp var störst i Solna där man gick bakåt tre procentenheter jämfört med 2018.

Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet som forskat om Miljöpartiet, tror att det finns flera förklaringar till de låga siffrorna. Sundström menar bland annat att partiet gjort en svag valkampanj och att fokuset på det höga elpriset inte gynnat partiet.

Lokalt kan det finnas ytterligare förklaringar, som i Stockholm, där vissa MP-väljare kanske inte varit nöjda med att man styrt med de borgerliga, säger hon.

Andra kommuner där MP backat är bland annat Uppsala och Lund. Bland kommuner i Skåne och Västra Götaland backar man i cirka fyra av fem kommuner. På flera håll i landet ser partiet ut att tappa sina mandat i kommunfullmäktige. Sundström tror att flera väljare splittrade sina röster i riksdagsvalet och kommunvalet samt att anledningen till att partiet gått upp i riksdagsvalet kan bero på stödröster.

Det kommer säkert att framkomma senare i vilken utsträckning de fick stödröster. Men de var illa ute ett tag, och jag tror att en del väljare splittrar sina röster i riksdagsvalet och kommunvalet, säger Sundström.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!