Omvalet i Falun 2019

Missade röster ger omval i Falun

Kontrollräkning vid Länsstyrelsen i Dalarna

Väljarna i Falu kommun kommer att få till valurnorna igen inom tre månader. Valprövningsnämnden kräver nyval i Falun då 145 förtidsröster inte räknades vid valet i september. Orsaken till detta var en postsäck med förtidsröster som hamnat mellan Postnord och den lokala valnämndens kansli. Postsäcken upptäcktes inte förrän valresultatet var fastställt.

Det blir omval för väljarna i Falu kommun på grund av att 145 förtidsröster inte räknades i höstens val. Senast i början av maj kommer väljarna i Dalarnas residensstad att få till valurnorna igen. Stadens centerpartistiska kommunalråd Joakim Storck beklagar beslutet från Valprövningsnämnden, som enligt centerpartisten kan innebära större förändringar i valresultatet än om de 145 rösterna hade lagts till det redan fastställda valresultatet.
De 145 förtidsrösterna fanns i en postsäck på Postnords terminal i Falun när valresultatet fastställdes. Brister i kommunikationen mellan Postnord och den lokala valnämnden medförde att postsäcken inte lämnades över innan den slutgiltiga rösträkningen. Misstaget innebär att Valprövningsnämnden inte ansåg sig ha något annat val än att utlysa ett omval.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!