Omvalet i Falun 2019

Hjälp till att motverka valfusk under omvalet i Falun 7 april

Efter höstens val till riksdag, kommuner och landsting stod det klart att bristerna i valsystemet är allvarliga och fusket mer utbrett än någonsin tidigare. Nya Dagbladet kommer därför att bevaka söndagens omval i Falu kommun och uppmanar läsare och medborgare att använda sin rättighet att både kontrollera vallokaler och övervaka rösträkningen på plats.

Till Nya Dagbladets redaktion strömmade mängder med rapporter om valfusk, bortkastade och gömda valsedlar, allvarliga brister kring valhemligheten och annat in till efter valet den 9 september 2018.
Efter att det stått klart att det också försvunnit en postsäck med valsedlar i kommunvalet i Falun tvingas Valprövningsnämnden att kalla till omval i kommunen och detta äger nu rum söndagen den 7 april 2019.

Nya Dagbladet kommer på grund av höstens erfarenheter att bevaka söndagens omval i Falu kommun för att säkerställa den demokratiska processen och uppmanar läsare och medborgare att medverka.

I Falu kommun finns det 36 vallokaler som är öppna under valdagen. Alla vallokaler är öppna klockan 08.00-20.00. Vilken vallokal du ska gå till om du är röstberättigad står på ditt röstkort som skickas hem till dig före valet, där står också vallokalens adress.

En förteckning över de 36 vallokaler som är öppna under dagen finns på kommunens hemsida, alternativt på val.se. Vallokalerna är desamma som i höstdagens val med undantag för Stefansgården och Gruvans distrikt.

Som medborgare har man rätt att besöka de olika vallokalerna och kan då kontrollera att allting går rätt till, att alla valsedlar står korrekt utplacerade, att valhemligheten kan bevaras för röstdeltagarna och så vidare. Vilka regler som gäller i samband med allmänna val i Sverige finns att läsa om på Valmyndighetens hemsida. Läs dessa om du avser att övervaka valet.

Klockan 20.00 stänger vallokalerna för röstning och då skall de 36 valkretsarna räkna valsedlarna på plats av valnämndens rösträknare. Denna rösträkning kan övervakas av dig som medborgare då du har rätt att närvara, göra anteckningar och fotografera för att säkerställa att allting går rätt till. Rösträkningen får dock inte störas.

Ser du eller misstänker du missförhållanden, försvunna valsedlar, brister i rösträkningen eller annat, anteckna och fotografera och kontakta sedan redaktionen med din rapport.

Om du är intresserad av att medverka, ta gärna kontakt med redaktionen i förväg via mejl och lämna dina kontaktuppgifter, redaktionen@nyadagbladet.se.

Läs också Nya Dagbladets artikel “Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen” för mer tips om du kan agera om du ser något misstänkt.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 

Relaterat:

Förundersökningar gällande misstänkt valfusk i Dalarna

Rapporter om valfusk fortsätter att strömma in

Något stämmer inte med söndagens valresultat

Rekordmånga överklagar valresultatet

Nya Dagbladet överlämnar rapport om valfusk till OSSE

Brittiska valobservatörer kritiserar det svenska valet

Statsvetare: Utred Valmyndigheten

”Valsedlarna hotar hela demokratins trovärdighet”

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!