Magdalena Andersson förväntas bli ny S-ledare

publicerad 13 september 2021
Magdalena Andersson på Världsekonomiskt forum 2020.

Efter att Socialdemokraterna i Göteborg nominerat Magdalena Andersson som ny partiledare så har hon nu stöd av en majoritet av ombuden inför den kommande partikongressen. Även SSU har gett Andersson sitt uttalade stöd och det mesta tyder nu på att hon blir Socialdemokraternas nya ledare.

Efter att Göteborgsdistrikten också nominerat Andersson har den sittande finansministern nu stöd av 193 av 350 ombud. Noterbart är att inget distrikt heller ännu har valt att lyfta fram någon annan kandidat.

– Magdalena Andersson hade väldigt stort stöd. Hon är kompetent, hon är tuff och trygg och har egenskaper som vi tror kan föra Socialdemokraterna framåt på ett bra sätt, säger Catrin Wikblad, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, till SVT Nyheter.
Partikongressen kommer att hållas den 3 till 7 november och efter att Andersson nominerats av bland annat partidistrikten i Göteborg, Stockholms län, Södermanland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Skåne, Halland och Östergötland och dessutom fått ungdomsförbundets uttalade stöd så tyder det mesta alltså på att hon kan bli Socialdemokraternas nya partiledare.

Ännu har hon själv dock inte gett något klart besked om huruvida hon kommer att acceptera nomineringarna och kandidera till posten.

– Magdalena har inget nytt att tillägga. Processen måste få ha sin gång, alla medlemmar måste få säga sitt, säger Darina Agha, Magdalena Anderssons pressekreterare.

Att Socialdemokraterna nu måste ha en kvinnlig partiledare har lyfts fram som en mycket viktig fråga av partiets mer feministiska och identitetspolitiska falang och enligt bedömare är det troligt att det också blir så.

Magdalena Andersson har också gjort sig känd som en mycket stark motståndare till Sverigedemokraterna som hon menar är ett ”nyfascistiskt parti” som måste hållas utanför allt politiskt inflytande.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik. Det enda sättet för de seriösa och etablerade partierna, som står för alla människors lika värde och ett civiliserat samhälle, är att utestänga dem från det här inflytandet, har hon bland annat sagt.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!