Lömsk symbolik i informationsfilm från Östersunds kommun

Etnisk undanträngningspolitik

publicerad 6 april 2018

I februari släppte Östersunds kommun en animerad informationsfilm som belyser befolkningstillväxten i kommunen. Östersunds befolkning har ökat kraftigt – men inte tillräckligt, enligt berättarrösten i filmen.

I början av filmen frågar en ung tjej, av uppenbart icke-europeiskt ursprung, berättarrösten hur befolkningstillväxten i kommunen går. I nästa ögonblick ser vi fem personer som ska symbolisera den ökande befolkningen – varav två är mörka och en bär slöja. Efter det så dyker det upp ett spädbarn som ska symbolisera barn som föds – även det är mörkt.

Sedan uppenbarar sig en medelålders/äldre man med bred jämtländsk dialekt som ger sken av att vara en ”trångsynt surgubbe” och ställer skeptiska frågor – mannen ska sannolikt symbolisera ”det gamla och förgångna”.

Informationsfilmen förmedlar underförstått att det pågår ett befolkningsutbyte av den inhemska befolkningen mot icke-europeiska folk.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.