Coronavirusets spridning

Livsmedelskris kan bli verklighet i Sverige

Butikerna har också prioriterat bort sin lagerhållning.

Sverige är extremt beroende av fungerande transporter och import för att leverera mat till affärerna och mer än hälften av allt livsmedel som svenskarna konsumerar produceras numera utomlands. Livsmedelsverket erkänner därtill att Sverige inte längre har någon livsmedelsberedskap och de beredskapslager som tidigare funnits har monterats ner.

– Vi har inget system för livsmedelsberedskap. Det är något som behöver byggas upp i det nya civila försvar som har planerats under några år, säger Therese Frisell, expert på livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio.
Under kalla kriget fanns det lager som fylldes med livsmedel för att klara eventuella krissituationer upp till flera år långa, dessa finns dock inte längre utan har monterats ner under de senaste decennierna.

En annan problematisk faktor är att svenska matkoncerner arbetar efter en princip där man vill ha så lite lagerhållning som man bara kan och istället förlita sig på att transportleden och leveranserna alltid fungerar. Gör de inte det så gapar hyllorna snart tomma.

Frisell tycker att det är positivt att svenskarna nu själva börjar ta ansvar för att ha ordentligt med livsmedel hemma och påminner om den broschyr som skickades ut för två år sedan till alla svenska hushåll.

– Det är bra att man gör det, alla kommer väl förhoppningsvis ihåg broschyren Om krisen eller kriget kommer som kom för två år sedan. Det här är en liten påminnelse om hur sårbart samhället kan bli, säger hon.

Redan nu har det förekommit förseningar och störningar av leveranser till matbutiker, även om de har fyllts på eftersom. Skulle däremot många chaufförer samtidigt insjukna så skulle det bli svårt att kunna fullfölja mattransporterna.

– Det har varit avbrott från Kina, men det håller på att lossna. Men ganska snart kommer vi få tackla hur det ska gå med leveranser från södra Europa, säger Tobias Rydegren som är presschef på Coop.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!