Leif GW: “Fängsla koranbrännare”

publicerad 28 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Leif GW Persson Rasmus Paludan
Leif GW vill se Salwan Momika och andra koranbrännare skaka galler.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Yttrandefriheten har inte tillkommit för att några stollar ska få hålla på fritt och hota både Sveriges intressen och enskilda medborgares liv, uttrycker kriminologen Leif GW Persson i samband med en tv-intervju.

Han förtydligar i intervjun att han inte tycker att den irakiske aktivisten Salwan Momika, danske Rasmus Paludan eller andra “stollar” borde tillåtas skända Koranen på det sätt man gjort.

Den 17 augusti meddelade Säkerhetspolisen i samband med en presskonferens att terrorhotnivån höjts till den fjärde av fem nivåer. Allmänheten uppmanades samtidigt att fortsätta leva sina liv som vanligt.

Motstridiga budskap, anser Leif GW Persson och hävdar att det är koranbrännarna som “höjer temperaturen” i Sverige och omvärlden. I samband med en intervju i TV4 var han i sedvanlig stil inte nådig i sin syn på aktionerna från Salwan Momika och Rasmus Paludan.

De får ju hålla på på grund av någon slags yttrandefrihet. Det är inte därför vi har yttrandefrihet, det är raka motsatsen.

Varje tänkande människa, det givna undantaget från våra kulturredaktioner naturligtvis, måste ju inse att yttrandefriheten inte har tillkommit för att några stollar ska få hålla på fritt och hota både Sveriges intressen och enskilda medborgares liv.

Leif GW Persson var i samband med 2022 års koran- och påskkravaller tidigt ute och kritiserade både tillståndsgodkännandet samt polisledningens handfallenhet och agerande. Han kommenterade då att “…det finns ingen absolut rättighet att demonstrera”.

“Hemligstämplade rättegångar”

Vad gäller det av SÄPO höjda terroristhotet menar han att situationen är allt från “knepig” till “omöjlig”. Han blir därför “förvånad” när han ser poliser gå ut och säga att de har “full kontroll” på läget.

Då blir jag orolig. Det här är ett läge där man omöjligtvis kan ha full kontroll. Om vi hade full kontroll skulle vi inte behöva diskutera risknivåer.

Han är också orolig för att det som pågår kan få andra konsekvenser än terrordåd, bland annat att Sverige troligen inte kommer att släppas in i Nato.

Det där med medlemskap i Nato kan vi bara glömma så länge det här pågår.

– Om jag hade någonting att säga till om då skulle både Paludan och den här andra göken från Irak tillbringa sin tid i finkan. Det behöver inte ens hamna i tidningarna, för de rättegångarna är hemligstämplade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!