Åklagare utreder Paludan efter koranbränning

publicerad 10 mars 2023
- av Markus Andersson
Paludans koranbränningar har retat upp Turkiets president.

Nästan ett år efter korankravallerna 2022 låter åklagare meddela att Rasmus Paludan misstänks för hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänstemän och förolämpning. Brottsutredningen mot Paludan sammanfaller med att Turkiets ledare riktat hård kritik mot att Sverige inte har kriminaliserat koranbränningar.

Det är Bonniertidningen Expressen som rapporterar att Paludan nu har kontaktats av polis och att han är misstänkt för brott i samband med att han eldade upp en koran i Malmö den 16 april förra året.

– Under en tid har vi nu varit redo att hålla förhör med honom och delge misstankar, men vi har inte kommit till skott, hävdar åklagaren Adrien Combier-Hogg.

Paludans koranbränning ledde snabbt till våldsamma invandrarkravaller där polis, räddningstjänst och civila attackerades med stenar och andra projektiler – filmklipp och bilder från upploppen som spreds i sociala och etablerade medier runt om i världen liknades vid en krigszon.

Rasmus Paludan själv menar att han inte begått hets mot folkgrupp i Malmö eller någon annanstans.

– Jag kan säga generellt att det varit mycket prat om att Malmöpolisen vill utreda mig för hets mot folkgrupp. Jag menar att jag inte begått hets mot folkgrupp, varken vid Skånegården eller på någon annan plats.

– Polisen i allmänhet och Malmöpolisen i synnerhet vill sätta dit mig för något, fortsätter han.

Det kan i sammanhanget noteras att Turkiets president Erdogan och andra turkiska makthavare låtit meddela att man inte kommer att godkänna ett svenskt medlemskap i Nato så länge Sverige inte inför blasfemilagar och förbjuder koranbränningar.

På många håll spekuleras det därför i huruvida utredningen mot Paludan i praktiken är en politisk eftergift till Turkiet och att svenska makthavare är beredda att begränsa yttrandefriheten om det underlättar fortsatta Natoförhandlingar. Paludan har vid flera tillfällen också nekats tillstånd av polisen att bränna koranen med hänvisning till ”en förändrad hotbild mot Sverige”, skriver tidningen.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke konstaterar att det i Sverige inte är olagligt att bränna koranen och att om Paludan skulle åtalas för koranbränningarna så innebär detta att Sverige återinför en blasfemilagstiftning.

– Att bara elda en koran kan aldrig vara hets mot folkgrupp, det är min bestämda uppfattning. Om åklagaren inte skulle ha något mer i gärningen än det vill jag mena att det är snudd på tjänstefel att gå vidare med det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!