Turkiet ställer in Natosamtal med Sverige

Det nya kalla kriget

publicerad 23 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Rasmus Paludan brände en koran utanför Turkiets ambassad i helgen, något som inte imponerar på turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Efter att den dansk-svenske provokatören Rasmus Paludan eldat upp en koran i närheten av Turkiets ambassad låter landets politiska ledning meddela att man ställer in försvarsminister Pål Jonssons (M) planerade besök i Ankara.

Aktionen har också fått Erdogans samarbetsparti MHP att deklarera att man inte tänker släppa in Sverige i Nato.

Turkiska makthavare har reagerat mycket starkt på Paludans uppmärksammade koranbränning.

Vi fördömer på starkaste möjliga sätt den här vidriga attacken mot vår heliga bok”, deklarerar bland annat Turkiets utrikesdepartement.

Som svar på Paludans aktion väljer Turkiet också att ställa in försvarsminister Pål Jonssons besök i Ankara, där Sveriges Nato-inträde skulle ha diskuterats. Enligt Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har ett sådant samtal nu ”förlorat all betydelse och mening”.

Jonsson i sin tur hävdar att ”relationerna med Turkiet är mycket viktiga för Sverige” och att han ”ser fram emot att fortsätta dialogen om gemensamma säkerhets- och försvarsfrågor vid ett senare tillfälle”.

Att bränna en koran i Sverige är inte en brottslig handling. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) har samtidigt gått ut och fördömt aktionen.

Islamofobiska provokationer är skrämmande. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det innebär inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stödjer de åsikter som framförts”, skriver Billström.

Sveriges statsminister betonar att han ser koranbränningen som en ”respektlös handling” och tillägger att han vill “uttrycka sin sympati för alla muslimer som blivit kränkta” av Paludans aktion.

Noterbart är också att Erdogans samarbetsparti MHP på grund av Paludans koranbränning låtit deklarera att man inte kommer att medverka till att godkänna Sveriges Nato-ansökan, något som Fria Tider uppmärksammat.

– Den svenska statsförvaltningens beslut att ge en degenererad dansk politiker tillstånd att bränna koranen framför den turkiska ambassaden är inte bara en skandal, utan också en tydlig provokation och ett förkroppsligande av barbari och vandalism, säger partiledaren Devlet Bahceli.

– Sveriges Nato-ansökan kommer inte att kunna godkännas av vår parlamentsgrupp under dessa förhållanden. Det skulle vara ett svek mot vår religion, vårt språk och våra mål för Turkiets utveckling under 2000-talets första sekel, fortsätter Bahceli.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!