Ledningen uppmanade anställda att hålla tyst om coronasmitta på skola

Coronavirusets spridning

publicerad 5 april 2020
- av Isac Boman
Barnen på bilden går på en annan skola än den som artikeln handlar om.

Trots att två anställda på en större grundskola i Stockholm bekräftades smittade med coronaviruset så valde skolledningen att inte berätta någonting för eleverna eller deras föräldrar. Anställda på skolan menar också att de blivit uppmanade att hålla tyst om smittan.

Redan under tisdagen förra veckan fick de anställda på en skola i det coronadrabbade Järvaområdet ett massutskick från skolledningen där det framkom att två anställda har testats och visat sig vara smittade med coronaviruset, och att eventuellt en tredje anställd också är smittad.

I utskicket står det enligt Aftonbladet också att de anställda inte ska föra informationen om smittläget på skolan vidare.

Annons:



– De vill inte att vi säger något till föräldrar och hänvisar till sekretess. Men när människor eller verksamheter är i fara måste man kunna bryta den, säger en anställd till tidningen.

Coronaviruset har slagit hårt mot Järvaområdet och flera människor i trakten har avlidit, anställda på skolan menar att det därför borde vara av yttersta vikt att meddela eleverna och deras föräldrar om det även finns smittade i skolan. Man misstänker också att elever kan ha smittats av de anställda. En anställd menar att skolan dessutom borde stängas och saneras.

– Skolan borde definitivt berätta för oss, tycker jag. Min mamma tillhör en riskgrupp så jag vill verkligen veta om det finns bekräftad smitta på skolan, säger en förälder som är missnöjd över skolans agerande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är skolans rektor själv hemma sjuk med feber, men säger till tidningen att man bara följt Stockholms stads policy och att detta är skälet att man inte gått ut med information till oroliga föräldrar. Någon sådan policy existerar dock inte, och när tidningen ringar upp erkänner rektorn att man har haft rätt att varna vårdnadshavare, men valt att inte göra det. Rektorn säger vidare att informationen ”kan oroa mer än den lugnar”.

Trots att flera personer ur personalstyrkan bekräftats smittade så väljer skolan att inte stänga ner verksamheten, rektorn menar att det inte finns någon stor smittorisk på skolan och att det skulle göra mer skada än nytta att stänga ner verksamheten.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.