Kriminella vägrar covidtest för att undvika utvisning

Coronavirusets spridning

publicerad 27 maj 2021
- av Sofie Persson
utvisning
Många flygbolag kräver negativt covidtest.

Gränspolisen slår larm om att flera grovt kriminella som ska utvisas håller sig kvar i Sverige genom att vägra ta covidtest. Moderaterna föreslår att införa tvångstester.

Grovt kriminella människor som ska utvisas från Sverige lyckas hålla sig kvar genom att enkelt vägra att ta ett covidtest – som numera ofta krävs av flygbolag eller utvisningsländer. Gränspolisen berättar nu att nio av tio kriminella vägrar ta covidtestet, rapporterar Bonniertidningen Expressen.

Polisens nationella operativa avdelning Noa säger att eftersom de vägrar ta testet placeras de i förvaring i stället eftersom de helt enkelt inte kan utvisas utan ett test.


Annonser:


Enligt svensk lag får man inte tvångstesta någon mot covid-19, men Moderaterna föreslår en lagändring just när det gäller utvisning.

Vi riskerar att tappa kontrollen på vilka som är i landet. Det klart att människors förtroende riskerar att urholkas, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.