Klart: Ulf Kristersson blir Sveriges statsminister

Valet 2022

publicerad 17 oktober 2022
- av Redaktionen
Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister.

Förmiddagens omröstning i riksdagen bekräftade det som alla på förhand förväntade sig – Moderaternas partiledare Ulf Kristersson blir Sveriges 35:e statsminister.

Under måndagsförmiddagen samlades riksdagsledamöterna i plenissalen för att rösta ja eller nej till Ulf Kristersson som ny statsminister. Eftersom de borgerliga partierna M, KD och L och stödpartiet SD har en en majoritet av riksdagens mandat (176) jämfört med 173 mandat för S, V, MP och C så tydde allting på förhand att Kristersson skulle väljas in.

Så blev det också. Med 176 röster mot 173 valdes Kristersson till ny statsminister. På förhand spekulerades det i att två eller tre av Liberalernas mer kritiska ledamöter skulle gå emot partilinjen och rösta nej till M-ledaren för att protestera mot SD:s inflytande över den nya regeringen – men så blev det alltså inte.

De nya ministrarna i den borgerliga regeringen förväntas presenteras imorgon – innan Kristersson officiellt presenteras som statsminister under ett särskilt regeringssammanträde på slottet, där kung Carl XVI Gustaf står som ordförande.

Sedan tidigare står det klart att Sverigedemokraterna inte kommer att ingå i regeringen och således inte heller få några ministerposter. Däremot kommer regeringen att samarbeta tätt med SD och partiet får även ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet.

Tobias Andersson, nationell talesman för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, konstaterar på Twitter att det var just Sverigedemokraterna som möjliggjorde den nya regeringen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.