Islamistiska partiets ledare: “Sverige måste lära att böja sig”

Islamiseringen i Europa

publicerad 5 juli 2023
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mikael Yüksel från det islamistiska Partiet Nyans menar att“Sverige måste lära sig att böja sig” i en kommentar om Turkiets press på Sverige att förbjuda koranbränningar.

Häromdagen, i en intervju med den turkiska tidningen Sabah, lät partiledaren för pro-muslimska Partiet Nyans tydliggöra att Turkiet bör utnyttja den ansträngda situationen till att pressa Sverige att förbjuda koranbränningar, en intervju som Bonniertidningen Dagens Nyheter delvis återpublicerade.

Under intervjun säger Mikael Yüksel bland annat att “Sverige måste lära sig att böja sig”. DN-reportern frågar om inte detta skulle innebära att Sverige då “viker ner sig för en autokratisk regim”. Partiet Nyans-ledaren svarar då:

Jag tycker inte att Erdogan är en antidemokrat, och Sverige måste lära sig att böja sig. Världen kretsar inte kring Sverige och vill man få något så måste man ge något tillbaka.

Uttalandena har fått bland annat Richard Jomshof (SD) att gå i taket. I ett uppmärksammat Twitter-inlägg kallar han Yüksel för “landsförrädare”.

Richard Jomshofs kraftfulla ordval har fått såväl ris som ros. Partikamraten Mattias Karlsson menar att “här böjs tamejfan ingenting”.

Andra menar att Yüksel inte är någon landsförrädare då han är av turkisk börd och således uppenbarligen agerar utifrån turkiska statens intressen. Mikael Yüksel å sin sida svarar Jomshof med hot om anmälan för förtal.

Mot bakgrund av Sveriges infekterade Nato-ansökan och det faktum att den nuvarande regeringen är beroende av SD:s stöd i den och andra stora frågor, kan dessa nya utspel möjligtvis komma att få konsekvenser. Inte minst med tanke på att det planeras för en ny så kallad koranbränning.

 

Partiet Nyans (PNy)

Ett identitetspolitiskt parti i Sverige, grundat 2019. Partiet säger sig företräda minoritetsgrupper med utländsk bakgrund, med fokus på muslimers rättigheter i Sverige och bekämpande av "islamofobi". Partiledare sedan starten 2019 är Mikail Yüksel.

I valet 2022 vann Nyans tre kommunala mandat. Efter en intern maktstrid under senhösten 2022, som resulterade i att flera ledande medlemmar lämnade partiet, erhöll partiet emellertid endast ett mandat (Botkyrka), vilket besitts av partiledaren Yüksel själv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!