MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

IS-kvinna dömd för krigsförbrytelse

publicerad 7 mars 2022
- av Sofie Persson
Lina Ishaq, Moské i Damskus, Syrien.

Lina Ishaq blir den första i Sverige att dömas för krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat. Hon döms efter att ha tagit med sin då tolvårige son till Syrien, där han sedan tränades och tvingades strida för Islamiska Staten.

Det var under 2013 som den nu 49-åriga Lina Ishaq tog med sig sina barn till ett IS-kontrollerat område i Syrien. Där blev hennes tolvårige son snabbt rekryterad till barnsoldat och fortsatte att vara det till sin död tre år senare, endast 16 år gammal.

Under förra veckan dömdes Ishaq därför till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse vid Stockholms Tingsrätt.

Tingsrätten menar att hon bör ha varit medveten om att barnen kunde komma att utnyttjas som barnsoldater när de reste till det IS-kontrollerade området, dels eftersom det pågick ett inbördeskrig, dels eftersom man bedömer att både hon och maken varit medlemmar i terrorsekten och därför bör vara medvetna om riskerna.

Ishaq hävdar dock att det var maken, den kände islamistiske predikanten Jiro Mehho, som lurade dit henne med barnen och att hon inte hade någon aning om att barnen kunde komma att utnyttjas. Maken stupade 2013 i strid. Hon menar också att hon som kvinna inte hade någon makt alls. Tingsrätten håller dock inte med om detta utan menar att hon som förälder har ett ansvar att skydda sina barn.

Vi har resonerat så att ger man sig in med avsikt i en krigszon som hon gjort med sitt barn, då har man avsagt sig den möjligheten att skydda och rädda sina barn, säger Jakob Hedenmo enligt TT.

Åtalet om krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat är det första i sitt slag i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend