Hallengren vill ha kvar restriktionerna – efterlyser “nytt normalläge”

Coronarepressionen

publicerad 3 maj 2021
- av Markus Andersson

Socialminister Lena Hallengren (S) antyder att man inte vill återge svenskarna deras grundlagsskyddade fri- rättigheter utan menar att att Folkhälsomyndigheten måste titta på vilka repressionsåtgärder som ska finnas kvar även efter att den så kallade pandemin är över, i vad hon kallar för ”ett nytt normalläge”.

– Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt, säger Hallengren och hävdar vidare att coronaviruset kan komma att mutera ”och mycket väl hitta tillbaka”.

Det kan exempelvis handla om fortsatt testning, ytterligare massvaccinationer och andra åtgärder som införs under förevändning att begränsa smittspridningen.

– Vi kommer att behöva fortsätta leva med covid-19 under ett bra tag framåt. Exakt hur vi ska se på vad samhället behöver ha kvar i möjliga restriktioner – men framför allt i hög nivå av beredskap för att hantera utbrott – det är det vi ska jobba med ännu mer konkret nu, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trots de sedan länge bekräftade pandemiöverdrifterna vill Hallengren heller inte säga när coronarepressionen man upprätthåller kan börja avvecklas, utan hävdar i vaga ordalag att detta beror på ”när de olika smittspridningsnivåerna nås”

Efter att socialministern deklarerat att restriktionerna ska finnas kvar ”vid ett nytt normalläge” även i framtiden fick hon och regeringen samtidigt massiv kritik och i Sveriges Radio väljer att göra en halv pudel.

– Jag vill verkligen understryka att det inte handlar om fri- och rättigheter. Det är det tydligaste svaret, i övrigt vill jag inte spekulera för mycket, säger Hallengren något svävande.

Istället menar hon att det ”handlar ju helt enkelt om att ha beredskap” och att ”kunna hantera en smitta som skulle kunna uppstå igen” samt att regeringen egentligen ”inte vill ha kvar” den nedlåsningspolitik som svenskarna idag tvingas genomlida med enorma skadeverkningar på folkhälsan och samhällsekonomin som följt på detta.

Samtidigt säger hon att det kan dröja mycket länge innan smittan är ”under kontroll på global nivå” och att svenska myndigheter därför måste ha möjlighet att påbörja masstestningar och nya massvaccineringsprogram.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!