MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

GW om regeringens nya förslag: “Konkursansökan för rättssäkerhetsskyddet”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 17 oktober 2022
- av Sofie Persson
Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Leif GW Persson sågar den nya regeringens förslag för att stoppa gängkriminaliteten och menar att de innebär inskränkningar i de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna.

Om man slår ihop konsekvenserna av de här förslagen så är det närmast en konkursansökan om rättssäkerhetsskyddet enligt vår svenska grundlag, säger GW Persson.

I fredags stod det klart att Sveriges nya regering blir en trepartiregering bestående av M, KD och L med stöd från SD. Tillsammans har partierna enats om sju större ”samarbetsprojekt” i det så kallade ”tidöavtalet”, varav bland annat kriminaliteten står med på listan.

I avtalet heter det ”mönsterbrytande åtgärder för att stoppa gängen” som bland annat innehåller hemliga tvångsmedel, anonyma vittnen, visitationszoner och dubbla straff för gängkriminella.

När kriminologen Leif GW Persson gästade TV4:s nyhetsmorgon under söndagen sågar han den nya regeringens förslag.

Om man slår ihop konsekvenserna av de här förslagen så är det närmast en konkursansökan om rättssäkerhetsskyddet enligt vår svenska grundlag, menar han.

Persson menar att flera av förslagen kommer att innebära att man slopar de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna för en stor del av Sveriges befolkning. Bland annat nämner han just hemliga tvångsmedel, anonyma vittnen och vistelseförbud. Vidare antyder kriminologen att det kommer att krävas omfattande grundlagsändringar för att flera av förslagen ska kunna tas i bruk.

Blir detta en verklighet så kommer det att innebära utomordentligt kraftiga inskränkningar i de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna för ungefär en miljon av landets medborgare och det gör att vi plötsligt hamnar långt ned på listan över demokratiskt tolerabla nationer, säger han.

Hur man ska tackla gängkriminaliteten har länge varit på bordet och just anonyma vittnen har det talats om tidigare. Något som även GW Persson tidigare avfärdat som en potentiell lösning. I ett program av TV4:s nyhetsmorgon under 2019 menade han att tanken på anonyma vittnen är skrämmande, eftersom att det är svårt att försvara sig om det kommer från en okänd källa. Samtidigt menade han också att det skulle vara verkningslöst mot gängen.

Du tvingas styrka din oskuld utifrån ett obefintligt sakunderlag. Jag vill inte ha hit det och som åtgärd mot de här personerna så är det verkningslöst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend