Göteborg bränner 4,5 ton coronamasker

publicerad 5 juni 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En stor del av de extra masker som beställdes in i samband med coronakrisen hann aldrig användas i Göteborg. Efter att utgångsdatumet passerat har man nu beslutat bränna upp dem.

Coronapolitiken ställde omfattande krav på masker även i Sverige och därför användes dessa mer än vanligt inom vården. När krisen sedan klingade av använde man dem inte längre lika mycket. I Göteborg har man därför fått ett överflöd av munskydd som inte används.

Förut gick det åt extremt stora mängder varje dag och nu behöver man dem inte alls i princip, säger Marina Johansson (S), ordförande i vård och omsorgsnämnden till Göteborgs-Posten.

Eftersom en stor del av maskerna var på väg att bli gamla innan man skulle hinna använda dem fattade äldre samt vård- och omsorgsnämnden i staden beslutet att skänka dem till organisationen Kristna läkare och medicinstudenter (KLM) som bedriver biståndsarbete i Ukraina. Beslutet fattades i oktober förra året och munskyddens markerade bäst före-datum var i december 2022 samt mars 2023.

KLM hade dock inte möjlighet att ta emot leveransen och fick därmed avböja. När man letade efter andra möjliga mottagare lyckades man inte hitta någon som hade ett behov av den mängden masker.

Nu har man beslutat att bränna hela lagret som består av 29 pallar som väger 150 kilo styck, vilket totalt uppgår till nära 4,5 ton masker.

Vi fick bara några dagar att besluta detta så vi hade inte tid att komma på några kreativa lösningar då det var bråttom att tömma lagret, säger Johansson.

Som en följd av de tidigare maskkraven på har även mängden masker som slängts i naturen ökat markant. Redan 2021 kunde man konstatera att det ökat med 9000 procent, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!