Göran Lambertz häktad för våldtäkt

publicerad 15 mars 2021
- av Per Nordin
Den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare justitiekanslern och justitierådet i Högsta domstolen ska enligt en häktningsframställan från Åklagarkammaren i Uppsala på sannolika skäl vara misstänkt för att ha våldtagit en yngre kvinnlig student på julafton förra året.

Bonniertidningen Expressen uppmärksammade i början på förra veckan att en svensk toppjurist anhållits för en våldtäkt som ska ha ägt rum förra julen, dock utan att nämna vem det rörde sig om.

Samhällsnytt var istället den första tidningen som rapporterade att den misstänkte mannen är den välkände Göran Lambertz som flitigt figurerat i tv-rutan och som har en bakgrund som såväl justitiekansler som justitieråd i Högsta domstolen under nästan 10 års tid. Lambertz har också en bakgrund i Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU).

Offret för våldtäkten ska vara en kvinnlig student i 30-årsåldern som haft Lambertz som mentor och som firat jul hemma hos denne. Hon ska ha vaknat av att den tidigare justitiekanslern haft sex med henne.

– Hon blir helt enkelt för full och säger själv att hon ”däckade” med kläderna på. Sen vaknar hon till av att han har sex med henne, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn till Expressen.

Lambertz greps för en vecka sedan och kammaråklagaren menar att straffet om han skulle dömas inte kan bli lindrigare fängelse i två år.

Sangborn menar vidare att offret ska haft ett mycket starkt förtroende för Lambertz och betraktat honom som någonting av en fadersfigur innan våldtäkten.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom.

Den tidigare justitiekanslern menar enligt sin advokat Ola Salomonsson att han är oskyldig och att ”inget har skett mot målsägandens vilja”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!