Förskolor övar med barnen inför skjutningar

Ökade otryggheten

publicerad 18 november 2021
- av Sofie Persson

Flera förskolor svarar nu på det höga antalet skjutningar med att helt enkelt börja utföra skyddsövningar med barnen.

Sverige är numera ett osäkert land. Det kan man åtminstone tänka när förskolor tränar barnen inför eventuella skjutningar. I Stockholm på Husbys förskolor har man nämligen börjat med det, rapporterar Bonniertidningen DN.

Det är förskräckligt men vi måste, säger Lena Rebane, chef för Husbys förskolor i Stockholm.

Vidare har förskolorna i Husby en egen handlingsplan som innehåller korta uppmaningar som exempelvis ”Sätt barnen och dig själv i säkerhet”, ”Håll er utom synhåll” och ”Var tysta”.

I maj fick man tyvärr användning för träningen när polisen jagade en man genom Husby centrum, som sedan sköts ner endast ett par hundra meter från förskolan. Då samlade man barnen till lekrummet, som också fungerar som en så kallat ”panic room” bland annat på grund av att det inte har några lågt liggande fönster. Precis som man tidigare övat på.

Enligt en undersökning från DN sker fler än fyra av tio skjutningar nära förskolor och skolor. I Stockholm sker hälften av alla skjutningar i närheten av barn. De kartlagda skjutningarna skedde inom en radio av 150 meter från en skola eller förskola.

Under 2020 anmäldes 385 skjutningar, enligt skattefinansierande SVT. Endast 53 av dem har lett till fällande domar.

En skrämmande låg siffra, konstaterar Christer Axling, polisens utredningsledare på grova brott i region Stockholm.

Föräldrarna till barnen på Husbys förskola är dock positiva till träningen, även om man uttrycker att det inte känns bra att otryggheten eskalerat så långt att man kommit till det stadiet.

Det finns en risk att barnen drabbas, direkt eller indirekt när det skjuts. Det känns naturligtvis inte bra att vi har hamnat i ett läge där barn måste öva. Samtidigt är det bra att de vet vad de ska göra, säger tvåbarnsmamman Yasmine till DN.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.