Folkhälsomyndigheten: Äldre bör sluta handla och åka buss

Coronavirusets spridning

publicerad 4 april 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I takt med att coronaviruset sprider sig i Sverige har Folkhälsomyndigheten gått ut med uppdaterade rekommendationer. Bland annat ska butiker begränsa antalet kunder som vistas i deras lokaler, medan personer över 70 år uppmanas att inte handla alls eller åka i kollektivtrafiken.

– De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Man skriver vidare att samtliga verksamheter i landet är skyldiga att följa de uppdaterade rekommendationerna och bidra till att minska smittspridningen. Det kan exempelvis handla om att markera avstånd genom streck för att köerna i matbutikerna inte ska bli för täta eller att erbjuda handtvätt för kunderna.

Myndigheten menar också att personer som är 70 år eller äldre eller ingår i riskgrupper helt och hållet bör undvika att handla i samtliga butiker inklusive apotek och matbutiker. Man bör dessutom undvika att åka tåg, buss eller vistas på platser där det samlas människor. I praktiken kan rekommendationerna dock bli svåra att följa för de äldre som lever i ensamhushåll och inte har beviljats hemtjänst.

Rekommendationerna gäller fram till den 31 december 2020, men kan hävas tidigare och förlängas om myndigheten anser att det finns behov för detta.

Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer:

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.

• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

• Arbetsgivare bör se till att personal och eventuella besökare håller avstånd. Arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt
se till att anställda undviker onödiga resor.

• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!