Filip Sjöström om första maj-tåget: ”Vi vann”

Första maj-tåget i Stockholm

publicerad 3 maj 2021
- av Isac Boman
Filip Sjöström sjunger i Vasaparken.

Huvudarrangören för ”Första maj-tåget för Frihet och Sanning” Filip Sjöström sammanfattar manifestationen som en framgång för frihetsrörelsen i Sverige.

Sjöström gör själv en relativt låg uppskattning av antalet deltagare och menar att det var omkring 1000 personer som deltog men menar samtididigt att han upplevde en starkare sammanhållning mellan människor än i Tusenmannamarschen den 6 mars.

Vi vann är väl sammanfattningen, vi lyckades med det vi ville och visade att det finns kraft i folket när vi kommer samman, säger han.

Medarrangören Max Winter tillägger även att 1 maj-tågets traditionella betydelse för arbetarrörelse gäller även för den moderna frihetsrörelse som uppstått i kölvattnen.

Vi samlades också denna dag för att visa sympati med alla dem arbetare som förlorar sina jobb, sin inkomst och sitt levebröd. Vi kan inte bara fortsätta se på när detta ske, säger Winter.

Enligt Nya Dagbladets reportrars uppskattning rörde det sig en bit in efter inledningen av marschen om uppemot 2000 personer som anslutit till tåget, vilket dock sedermera avtog på vägen till Vasaparken bland annat som en följd av polisens lyckade operation att bryta demonstrationens moment genom att splittra marschen i två delar.

Nya Dagbladet, som haft en reporter nära arrangörerna under en längre tid, har kunnat följa mycket av förberedelserna och framväxandet av den folkrörelse som vuxit fram i kölvattnen av coronarepressionen och numera går under beteckningen Frihetsrörelsen. Förutom musikern Christoffer Lundqvist som vunnit snabb popularitet i rörelsen med sin låt ”Vi är Fria” uppges att även andra kända artister ha hört av sig för att visa stöd men tvekar fortfarande att träda fram offentligt bland annat på grund av massmedias förväntade uthängningar. Nämnde Lundqvist försökte även framföra låten i inledningen av Första maj-tåget i lördags men stoppades av polisen.

Som förväntat förde polisen bort flera fredliga demonstranter och har fått kritik för sin prioritering att försöka kväsa den grundlagsenliga manifestationen. Även hälsodebattören Ingemar Ljungqvist omhändertogs av polisen. Därtill blev frilansjournalisten Jesper Johansson mycket hårdfört behandlad och uppges till och med fått ett rättegångsdatum fastslaget, anklagad av polisen för ”våldsamt motstånd” i samband med detta.

Filip Sjöström och medarrangören Max Winter har redan gått ut med att de planerar en ny manifestation i Stockholm på Nationaldagen den 6 juni. Sedan tidigare är även en mer spontan aktivistdriven manifestation planerad till 15 maj på flera håll Sverige som en del av det Tysklandsbaserade nätverket World Wide Demonstrations globala initiativ.

Se Nya Dagbladets bildspel från första maj-tåget i galleriet nedan.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.