Extremt jämnt mellan blocken inför valet

Valet 2022

publicerad 9 september 2022
- av Isac Boman
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

Enligt den sista väljarbarometern från SVT/Novus är det i princip helt jämt mellan blocken två dagar innan valet. Magdalena Anderssons S-ledda regering får 49,7 procent av rösterna jämfört med 49,4 procent för Ulf Kristerssons regeringsunderlag.

– Det är fortsatt rysarjämnt, det är omöjligt att säga hur det kommer att sluta, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Noterbart är även att Sverigedemokraterna enligt mätningen går om Moderaterna och blir näst största parti med 21,2 procent.

Det är nästan helt jämt mellan blocken. Foto: faksimil/SVT

– Nu är detta en mätning och inte ett valresultat men skulle SD blir större än M och Magdalena Anderssons (S) sida få majoritet så skulle det förstås vara ett katastrofresultat för det parti som varit näst störst i decennier, kommenterar Marmorstein och pekar vidare på att SD såg ut att gå om M redan vid valet 2018 – men när rösterna väl var räknade blev Moderaterna till slut ändå cirka två procentenheter större.

Socialdemokraterna har enligt undersökningen hämtat upp sig något och landar på 30,3 procent – medan Moderaterna får 17,1 procent av rösterna. Både Liberalerna och Miljöpartiet tros klara sig kvar i riksdagen med 5,2 respektive 4,5 procent.

Man är dock noga med att påpeka att skillnaderna mellan de två blocken är så små ”att det inte säkert går att säga vem som leder”.

Enligt undersökningen får blocken 175 respektive 174 mandat. Foto: faksimil/SVT

– De partier som stödjer Magdalena Andersson som statsminister skulle enligt den här mätningen få 175 mandat mot 174 för Kristerssons sida. I det närmaste dött lopp alltså, vilket gör de här sista dagarna väldigt viktiga, säger Marmorstein.

Väljarbarometern bygger på intervjuer med 3903 personer som genomförts mellan den 6 och 8 september.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!