Expos oro: Coronapolitiken har “ökat misstron” mot systemet

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 4 februari 2022
- av Isac Boman
Daniel Poohl tv. Den senaste demonstrationen mot vaccinpass i Stockholm den 22 januari th.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Daniel Poohl, vd för den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo, uttrycker obehag inför den folkliga motståndsrörelse som uppstått i kölvattnen av den repressiva coronapolitiken.

I en debattartikel i Bonniertidningen Expressen konstaterar han att motståndsrörelsen visar på en allt mer utbredd misstro mot myndigheter, media och det politiska systemet – och efterlyser nu att alla dessa tillsammans mobiliserar för att styra opinionen åt ett annat håll.

Poohl har tillsammans med sina kolleger på Expo under mer än 20 års tid gjort karriär på att kartlägga och karaktärsmörda olika typer av samhällskritiker. Tidigare har man framförallt fokuserat på olika typer av nationalistiska grupper, däribland Sverigedemokraterna – men har under de senaste två åren övergått till att angripa kritiker av coronapolitiken.

De stora demonstrationerna mot vaccinpass och nedstängningspolitik ”tyder på en oroande trend”, menar Poohl, och han oroas framförallt över att misstron tagit sig ett brett uttryck där människor kommit samman från vitt skilda politiska läger som en följd av den utbredda motviljan mot coronapolitiken.

Grupper från olika politiska läger har enats i en misstro mot myndigheter, media och det politiska systemet”, konstaterar han.

Poohl är vidare också orolig för att människor kan tro att den globala nedstängningspolitiken och massvaccinationskampanjen som bedrivits över hela världen kan ha orsakats av en större politisk agenda.

Pandemirestriktioner har gett upphov till en global protestvåg som i många fall har drivits på av konspirationsteoretiska grupper som ser vaccin och restriktioner som en del av en större komplott.”

Han omnämner samtidigt Förenta Nationernas varning om att protesterna drivs på av det man kallar en “infodemi” av det man benämner som “falska rykten” och “konspirationsteorier”, där man efterlyser att världssamfundet agerar på global front för att stoppa denna.

I december 2020 deklarerade FN:s generalsekreterare António Guterres tillsammans med direktören för Världshälsoorganisationen WHO, Tedros Adhanom, att världen står mitt i en infodemi och att världssamfundet nu måste agera mot floden av desinformation och rykten som satte den globala globala hälsan på spel, och i förlängningen hotade sammanhållningen i våra samhällen”, fortsätter han.

Expo-vdn riktar en alldeles särskild varning för att människors ökade misstro även kan komma att inkludera kritik mot judiska maktintressen.

Den som föreställer sig att världen styrs av hemliga sällskap, kommer snart att introduceras till gamla myter om judisk makt”, varnar han.

Noteras kan i sammanhanget att Expo utgör en direkt motsvarighet i Sverige till den ökända USA-baserade judisk makt-organisationen Anti-Defamation League som man stått nära sedan starten. Nämnas kan även som kuriosa att den judiske globalisten George Soros finansierade Expo i valrörelsen 2014 genom sin mångmiljardstiftelse Open Society Foundation.

Poohl menar vidare att ”det konspirationsteoretiska tankegodset” hotar “demokratin” – en eufemism som i den vänsterextrema världsbilden kort och gott åsyftar åtlydnad och tilltro till media och myndigheter.

Han vädjar slutligen till offentliga aktörer från skolor, myndigheter, kommuner och säkerhetstjänsten att man lägger ännu mer resurser på att bekämpa olika typer av samhällskritiska uppfattningar och även ser på dem som framför denna som en fara för samhället.

Kommuner behöver uppdatera sitt arbete mot våldsbejakande extremism och infoga konspirationsteoretiska grupper som en potentiell fara”, menar han bland annat.

Fakta: Expo

Underrättelsegruppen kring stiftelsen och tidskriften Expo, som utkom första gången hösten 1995, har sina rötter i den våldsbejakande vänsterextrema miljön, av Säkerhetspolisen benämnd som den ”autonoma rörelsen”.

Verksamheten beskriver man själv som kretsande kring ”antirasism” och att "bekämpa hat". Samtidigt har Expo tagit ställning bland annat för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM och ägnar sig framförallt åt att uppvigla mot vad man ser som sina politiska motståndare. Liksom BLM har Expo även understötts finansiellt av valutaspekulanten och globalisten George Soros ökända organisation ”Open Society Foundations”.

Sedan starten har man haft en nära relation till den amerikanska högerextrema judisk makt-organisationen ADL som grundades 1913 i protest mot lynchningen av den dömde pedofilen Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA. ADL och Expo har gemensamt att man kräver en särställning för judar gentemot andra folkgrupper och delar även den särskilt fientliga inställningen till likvärdiga etniska rättigheter för europeiska folkgrupper.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!